Natascha Heppenheimer van Circus Pipo en haar familie zijn blij eindelijk weer te kunnen optreden. 

Natascha Heppenheimer van Circus Pipo en haar familie zijn blij eindelijk weer te kunnen optreden. © Joren De Weerdt

Circus Pipo toert weer en stopt in Berlaar en Schriek: “De eerste show was emotioneel”

Berlaar, Bonheiden, Schriek -

Circus Pipo, het circus dat tijdens de coronacrisis zestien maanden lang stilstond in Bonheiden, toert terug volop door het land. Nog tot en met zondag 26 september zijn de artiesten te vinden achter sporthal ’t Stapveld in Berlaar. Van woensdag 29 september tot zondag 3 oktober slaan ze hun tenten op aan de kerk van Schriek (Heist-op-den-Berg). Daarna trekt het circus naar Lokeren.

Kristof Van Rompaey

De coronacrisis trok vorig jaar de stekker uit alle circusvoorstellingen. De familie Heppenheimer zocht daarom een locatie om met hun Circus Pipo voor een langere tijd te blijven staan. Op een Chiroterrein in Bonheiden werden ze met open armen ontvangen. “Dat we op zo‘n mooie plek mochten blijven staan, daar kunnen we nooit dankbaar genoeg voor zijn”, zegt Maria Heppenheimer. “Ondanks alle moeilijkheden beleefden we er dus toch nog goeie momenten.”

”Intussen draait het circus terug vlot, maar in het begin leek het wel of we dit nog nooit gedaan hadden”, zegt Maria Heppenheimer.

”Intussen draait het circus terug vlot, maar in het begin leek het wel of we dit nog nooit gedaan hadden”, zegt Maria Heppenheimer. © Circus Pipo

In september 2020 mocht het circus een eerste keer terug toeren, maar na enkele weken werden de maatregelen weer strenger. In juli van dit jaar was het dan echt zo ver. Het circus begon eraan in Bonheiden en trok als bedankje ook met een gratis act naar de plaatselijke woonzorgcentra. “Sindsdien hebben we al een zes- of zevental gemeenten bezocht”, zegt Maria. “In het begin waren we nog niet zeker hoe lang het zou duren, maar het lijkt nu toch wel de goede kant uit te gaat. Laat ons in elk geval hopen dat er geen lockdown meer komt.”

LEES OOK: Bonheidenaren vangen circusartiesten maandenlang op: “Wij konden nergens anders heen”

Nieuwe artiesten

Tijdens de maandenlange onderbreking zat het circus niet helemaal stil. “We gebruikten de tijd om nieuwe acts in elkaar te steken en om ons materiaal piekfijn in orde te brengen”, zegt Maria. “Er zijn onder meer nieuwe kostuums en gordijnen gemaakt. Voor ons was het belangrijk dat we toch iets konden doen. Intussen draaien we terug vlot, maar in het begin hebben we echt wat moeten zoeken. Het leek wel of we dit nog nooit gedaan hadden.”

Het publiek reageert volgens Maria erg enthousiast op de nieuwe voorstelling.

Het publiek reageert volgens Maria erg enthousiast op de nieuwe voorstelling. © rr

“We zijn toch zo‘n zestien maanden uit roulatie geweest”, vult Maria aan. “We hebben nu ook een team met nieuwe artiesten waarmee we nooit eerder samenwerkten. Maar uiteindelijk is het ons allemaal wel gelukt. Het publiek reageert in elk geval erg enthousiast op de nieuwe show. Dat maakt ons natuurlijk superblij. De eerste voorstelling was wel behoorlijk emotioneel. Eindelijk vonden we ons normale leven weer min of meer terug”, zegt Maria.

LEES OOK: Na drie lockdowns neemt circusfamilie afscheid van Bonheiden, hun eerste ‘thuisgrond’ ooit

Tweehonderd plaatsen

Momenteel is het aantal beschikbare zitplaats nog beperkt. “Normaal passen er zo‘n vijfhonderd mensen in ons circus, maar het toegelaten aantal staat momenteel op tweehonderd. We zien wel hoe dat nog evolueert, maar wie zeker wil zijn van een plaatsje, is er dus best op tijd bij”, zegt Maria. “Tickets kan je online bestellen. Tot een uur voor de show zijn ze ook verkrijgbaar aan onze circuskassa.”

In Berlaar zijn de circusartiesten nog tot en met nu zondag aan het werk te zien. Vanaf woensdag 29 september vind je hen terug aan de kerk van Schriek. Zowel in Berlaar als in Schriek betalen volwassenen het kindertarief voor de zondagsvoorstelling van 11u.

Drie lockdowns lang moest de familie het stellen zonder hun geliefde publiek. 

Drie lockdowns lang moest de familie het stellen zonder hun geliefde publiek. © Joren De WeerdtMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio