De zes duurzame helden vooraan,met op de trappen nog burgemeester Harry Hendrickx (DBM), schepen Elisabeth Joris (DBM) en schepen Sanne Van Looy (N-VA). 

De zes duurzame helden vooraan,met op de trappen nog burgemeester Harry Hendrickx (DBM), schepen Elisabeth Joris (DBM) en schepen Sanne Van Looy (N-VA). ©  kma

Duurzame helden uit Malle: van frituur met zero-waste-hamburger tot verpakkingsvrije winkel

Malle -

Malle neemt tot 25 september deel aan de Week van de Duurzame Gemeente. De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s (SDG’s) krijgen een gezicht via zes lokale helden die in hun dagelijkse bezigheden bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Alle lokale helden kregen een oorkonde en een Mals mandje met lokale producten, een duurzame beker en een raamsticker van schepen voor mondiaal beleid Elisabeth Joris (DBM) en burgemeester Harry Hendrickx (DBM). Ook schepen Sanne Van Looy (N-VA) kwam de helden feliciteren.

Kristin Matthyssen

Malle organiseert elk jaar een huldiging van lokale duurzame helden. En straf genoeg slaagt de gemeente erin om elke keer weer nieuwe, originele kandidaten te nomineren. Die stelden ook allemaal even hun aanbod voor in de trouwzaal van het gemeentehuis. Ditmaal zat er zelfs een vrouwelijke producent van geluidsabsorberende wandpanelen bij, een verpakkingsvrije winkel, zero-waste-hamburgers en eerlijke thee zonder pesticiden. “Het is duidelijk dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen evolueren naar een complete levenswijze”, stelt burgemeester Hendrickx.

Korte-ketenfrituur

Zo opende Kasper Stockman in april frituur De Braaipan in Oostmalle, in samenwerking met Andra en Lowie van restaurant Bistro Nobis. Typisch voor deze korte-ketenfrituur zijn de huisbereide snacks gemaakt van vlees van Malse runderen, zoals de huisgemaakte boulet, saté, stoofvlees en de topper: de braaiburger. “Alles van het rund wordt gebruikt, ofwel in ons restaurant ofwel in het frituur”, legt Andra uit. “Van steak over stoofvlees tot gehakt. Het is dus zero waste”. Daarnaast kiest de Braaipan heel bewust voor biologisch afbreekbare verpakkingen.

Laura Claes uit Westmalle is nog maar 25, maar heeft wel al een online interieurwinkel De Planeet Interieur waarbij de focus ligt op diervriendelijke en natuurlijke materialen. Ze werkt onder meer samen met lokale keramisten. Op haar Instagram spoort ze haar volgers aan om duurzamer te leven.

Tegenover de Aldi in Westmalle stampten Axelle Defossez en haar vader Dominique DEFO uit de grond, een koffiebar en verpakkingsvrije winkel. Daarnaast heeft Axelle nog Turtlee Green, een plasticvrije webshop voor een zero waste lifestyle. Nog positief: Axelle steunt bedreigde koraalriffen en schildpaddenrehabilitatiecentra in Australië met de opbrengst van Turtlee Green. In Australië heeft ze met eigen ogen kunnen zien hoe de klimaatopwarming en de plastic soup het ecosysteem ondermijnt.

Etap Lighting International nv uit Oostmalle is al voor de tweede maal genomineerd als duurzame held. De vorige keer was het om de manier waarop de verlichtingsspecialist projecten in Afrika ontwikkelt. Ditmaal gaat het om de manier waarop Etap Lighting op de Europese markt via haar energiezuinige hoge rendementsarmaturen en intelligente regelsystemen de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Verouderde componenten worden bovendien hergebruikt of gerecycleerd.

Axelle Defossez van DEFO over haar verpakkingsvrije winkel, koffiebar en shop Turtlee Green. 

Axelle Defossez van DEFO over haar verpakkingsvrije winkel, koffiebar en shop Turtlee Green. ©  kma

Amy van theewinkel Tea Tub op de Antwerpsesteenweg 269 heeft naast een uitgebreide collectie theemélanges ook leuke cadeautjes, verzorgingsproducten en zoetigheden. Voor haar thee en kruiden kiest ze enkel soorten geteeld zonder insecticiden en pesticiden afkomstig van plantages waar boeren een eerlijk loon ontvangen. De cacaobonen van de chocola die ze verkoopt wordt met een zeilschip aangevoerd. En de keramiek komt van lokale pottendraaiers en artiesten.

Wandpanelen

Heel bijzonder is ook Woolwood, een initiatief van Kelly, die tijdens de bouw en inrichting van haar eigen woning verliefd werd op de Scandinavische stijl van wandpanelen van houten latjes op vilt. Die panelen kunnen tegen de muur of aan het plafond gemonteerd worden. Ze zien er mooi uit, absorberen het geluid en hebben een eindeloze levensduur. Ze kunnen dus opnieuw gedemonteerd en ergens anders herplaatst worden.

Een presentje voor Andra van Bistro Nobis/de Braaipan. 

Een presentje voor Andra van Bistro Nobis/de Braaipan. ©  kma

Kelly laat de panelen produceren bij maatwerkbedrijf Kunnig in Antwerpen door personen die anders moeilijk een stek op de arbeidsmarkt vinden. Het akoestisch vilt is gemaakt van gerecycleerde PET-flessen en al het hout dat Woolwood gebruikt is afkomstig van duurzame bosbouw en wordt gekocht via lokaal houtbedrijf Van Laer uit Malle.

Schepen Joris, burgemeester Hendrickx en schepen Van Looy verwelkomen de helden. 

Schepen Joris, burgemeester Hendrickx en schepen Van Looy verwelkomen de helden. ©  kma

Laura van De Planeet Interieur. 

Laura van De Planeet Interieur. ©  kma

www.woolwood.eu
www.frituurdebraaipan.be
www.instagram.com/deplaneetinterieur.be
www.defo-koffiebar.be
www.etaplighting.com
www.teatub.be
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio