Gemeenteraadslid Serkan Bozygit (Vooruit). 

Gemeenteraadslid Serkan Bozygit (Vooruit). © rr

Ontslag oppositielid zorgt voor kettingreactie in Willebroeks gemeentebestuur

Willebroek -

Woensdagvoormiddag stuurde Willebroeks gemeenteraadslid Serkan Bozyigit (Vooruit) een mail naar de pers waarin hij zijn ontslag aankondigde als lid van Vooruit en als bestuurslid van de Willebroekse afdeling. Hij verwijt zijn partijgenoten dat ze hem willen gebruiken om de huidige coalitie (N-VA, Open Vld en CD&V) omver te werpen.

Ward Bosmans

Serkan Bozyigit (29) zegt in zijn persbericht dat hij een geëngageerd gemeenteraadslid is en dat hij zijn job en politiek mandaat heel serieus neemt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Bozygit 1.138 stemmen op de sp.a-lijst. Als lijsttrekker van de provincieraadslijst behaalde hij 3.773 stemmen in het arrondissement Mechelen. Hij verwijt zijn partij de laatste jaren erg te zijn veranderd.

“Ze zijn allesbehalve progressief en willen helemaal geen beter Willebroek. Het gaat niet meer over inhoud, maar gewoon over mandaten”, schrijft Bozygit. “Ik betreur het dat de leden niet weten wat er allemaal gezegd en gedaan wordt door de lokale partijtop. De laatste actie van de afdeling was voor mij de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Ze wilden met de steun van CD&V de N-VA en Open Vld buitenspel zetten en mij schepen maken zonder inhoudelijke bijdrage. Vooruit ziet mij als een excuustruus om stemmen binnen te halen en om hun postjes te garanderen. Daar doe ik niet aan mee. Achterkamerpolitiek is niet mijn stijl”, zegt hij. Bozygit zal als onafhankelijk progressief raadslid in de gemeenteraad blijven zetelen.

Burgemeester voelt zich bedrogenBij monde van burgemeester Eddy Bevers en schepen Bavo Anciaux reageerden N-VA en Open Vld meteen met een eigen persbericht waarin ze vooral uithalen naar coalitiepartner CD&V. “Wij zijn geschokt en voelen ons bedrogen. Onze coalitiepartner CD&V wil achter onze rug een andere coalitie in de steigers zetten, een coalitie waar veel Willebroekenaren niet voor gestemd hebben. Het afgelopen jaar merkten wij al meermaals dat CD&V niet constructief meer was in de samenwerking. Wij probeerden om de samenwerking blijvend alle kansen te geven, maar kunnen nu enkel vaststellen dat CD&V ons vertrouwen schond en een dubbele agenda had.”

NV-A en Open Vld zeggen dat ze intern ernstig zullen bekijken hoe het nu verder moet en dat ze alle opties in overweging nemen. “De Willebroekenaren mogen niet het slachtoffer worden van deze achterkamerpolitiek. Maar het is wel duidelijk dat een verdere samenwerking met CD&V zeer moeilijk is geworden. Wij willen graag verder werken met partners die we kunnen vertrouwen”, klinkt het.

“LeugensSchepen Maaike Bradt van CD&V noemt de beweringen van Bozygit geruchten en leugens. “Ik weet niet waarom Bozygit zo uithaalt naar onze partij. We hebben op geen enkel moment een gesprek gehad met Vooruit of Groen. Wij blijven achter het bestuursakkoord staan dat we met N-VA en Open Vld afsloten. Wij willen constructief zijn en een positief beleid voeren. Dit zijn zware beschuldigingen en dit is niet de manier waarop wij aan politiek doen”, besluit schepen Bradt.

Ook oppositielid en voormalig burgemeester Marc De Laet (Vooruit) ontkent formeel dat er met CD&V is gesproken over een nieuwe coalitie. “Wij zijn niet gek. Zelfs al zouden we zoiets overwegen, op geen enkele manier is zo’n coalitie rekenkundig mogelijk.” Over het ontslag van Bozygit is De Laet duidelijk. “Als iemand zich niet goed voelt in onze partij, dan hebben we daar begrip voor, maar men moet dan wel correct zijn in de communicatie. Ik snap het verhaal van Serkan niet, hij is totaal niet geloofwaardig. Bovendien is het zo dat men ons na de vorige verkiezingen niet nodig had, dus gaan wij ook nu zeker niemand depanneren.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio