©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

VDAB gaat staken: “Nu al personeelstekort, en dan moeten er nog 419 mensen verdwijnen”

De vakbonden roepen het personeel van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) op om op maandag 27 september een halve dag te staken.

“Het personeel van VDAB is ongerust over de plannen om de organisatie te moderniseren”, zeggen de vakbonden ACOD, ACV Openbare diensten en VSOA. “Wij steunen het personeel en willen een duidelijk signaal geven aan de directie en de Vlaamse regering. Er zijn bijsturingen nodig. Wij blijven niet lijdzaam toezien op de ontmanteling en de geleidelijke uitverkoop van VDAB.”

Concreet protesteren de vakbonden tegen een waslijst van problemen. “Een van de belangrijke punten is de afbouw van het personeel”, zegt Chris Moortgat, algemeen secretaris van ACOD Overheidsdiensten. “We zitten nu al met een personeelstekort, en dan wordt het personeelsbestand ook nog eens afgebouwd met 419 mensen. Het personeel wil echt een goede dienstverlening bieden aan iedereen, maar op deze manier komt die goede dienstverlening in gevaar.”

“Al vaak aangekaart”

De vakbonden protesteren onder meer ook tegen het uitbesteden van de poetsdiensten en de uitbating van de kantine, de uitbesteding van werknemersopleidingen en het feit dat het VDAB-personeel geen thuiswerkvergoeding krijgt. “Wij hebben deze problemen al vaak aangekaart, maar nu moeten we echt actie voeren”, zegt Chris Moortgat. “We beginnen met een halve dag staking. De VDAB-kantoren en de servicelijn zullen op maandagvoormiddag 27 september niet of moeilijk bereikbaar zijn. Als er na de staking niets aan de problemen wordt gedaan, gaan we een stap verder.”

De vakbonden benadrukken dat het personeel gemotiveerd blijft om een goede dienstverlening aan te bieden. “Maar ze zijn ook een beetje ‘veranderingsmoe’, na vele jaren van hervormingen”, klinkt het.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) roept het management van VDAB en de vakbonden op om samen te zitten. “Een succesvolle implementatie van veranderingen vereist een engagement van de hele organisatie”, zegt Crevits. “Ik roep beide partijen op om tot afspraken te komen om VDAB als een wendbare organisatie door de transitie te leiden.”

 cwil