© Nattida-Jayne Kanyachalao

Actrice Veerle Dejonghe neemt afscheid van zwembad Arena met eerbetoon: “Willen verhalen bundelen in een boek”

Deurne -

Op het moment dat het nieuwe sportcomplex Sportoase Groot Schijn de deuren opent, valt het doek over het wijkzwembad Arena, enkele kilometers verderop. Voor veel bewoners, verenigingen en scholen uit de wijk is die sluiting een emotioneel afscheid. Daarom wordt volgende week woensdag een eerbetoon en afscheidsmoment georganiseerd. En worden herinneringen, anekdotes en foto’s gebundeld in een boek.

Jan Stassijns

Op donderdag 30 september sluit zwembad Arena in de Deurnse Arenawijk definitief de deuren. Het buurtzwembad wordt vervangen door Sportoase Groot Schijn, het gloednieuwe sportcomplex op de Ruggeveldlaan, ook in Deurne. Daar kunnen de zwemmers van Arena ook aan dezelfde tarieven in het sport- en instructiebad gaan zwemmen, dat was ook een voorwaarde die de stad Antwerpen stelde aan uitbater Sportoase.

Het zwembadgebouw op het Arenaplein wordt op korte termijn ook afgebroken. Renoveren werd door het stadsbestuur te duur en onhaalbaar bevonden, zeker met de komst van het Sportoase Groot Schijn. De stad van het gebouw was dan ook erbarmelijk geworden, de onderhouds- en verwarmingskosten zwieren de pan uit.

Zwembad Arena opende in 1973. Half Deurne heeft er leren zwemmen en samen duizenden baantjes getrokken. Ook bij scholen en verenigingen was het een geliefkoosde plek waar de herinneringen en anekdotes nog geregeld worden bovengehaald.

 

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

Actrice Veerle Dejonghe wil zo veel mogelijk van die verhalen bundelen in een boek over het Arenazwembad. En ze wil het zwembad ook het afscheid geven dat het verdient, met een eerbetoon volgende week woensdag, 29 september van 15 tot 18u.

“Dat ons zwembad verdwijnt, doet me echt veel verdriet”, zegt Dejonghe. “En mij niet alleen. Het zit héél veel mensen erg diep dat het zomaar wordt afgebroken. Ik heb er leren zwemmen en heel veel leuke herinneringen aan. Het was een echt buurtzwembad, waar verschillende generaties elkaar ontmoetten. Niet iedereen heeft nood aan de drukte en de grootsheid van een gigantisch zwemcomplex. Het buurtkarakter, dat kleinschalige was net de charme van Arena. We zijn altijd blijven hopen dat ons zwembad zou kunnen blijven. Zelfs vandaag is die hoop nog niet helemaal weg. Deze beslissing had gewoon nooit genomen mogen worden.”

Dejonghe doet ook een oproep naar iedereen die een mooie, of minder mooie herinnering heeft aan zwembad Arena om die door te sturen naar afscheid.zwembadarenawijk@yahoo.com. “Ook oude foto’s zijn meer dan welkom”, zegt ze. “We willen ons zwembad een waardig afscheid geven. En bij deze nodig ik ook iedereen uit om woensdag 29 september langs te komen. Zwemmers, buurtbewoners, verenigingen, scholen.”

afscheid.zwembadarenawijk@yahoo.com
 

 © Walter Saenen - WAS

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio