Directrice Wen Van Hees aan school ’t Kantoor. 

Directrice Wen Van Hees aan school ’t Kantoor. © Neel Vermeiren

Directrice ’t Kantoor tevreden met signaalfunctie: “Maar telkens opnieuw testen na een besmetting is onbegrijpelijk”

Wuustwezel -

Omdat twee leerlingen van basisschool ’t Kantoor besmet werden met corona moest de hele klas thuisblijven. De school was hiermee niet akkoord. Ze krijgen via het nationaal overleg gelijk want maandag vervalt die regel.

De twee besmettingen zijn vastgesteld bij kinderen van het vijfde leerjaar. De testbus van het Universiteitsziekenhuis Antwerpen kwam langs en testte alle kinderen. Niemand van de leerlingen of het personeel bleek positief. Toch werden de kinderen van de klas waarin de besmettingen werden vastgesteld naar huis gestuurd en zouden ze pas maandag terug naar school mogen komen. Dit leidde tot veel verdriet bij de kinderen. “We brachten het CLB op de hoogte en die besliste dat het vijfde leerjaar naar huis moest”, vertelt directrice Wen Van Hees. “Toen ik dat ging meedelen in de klas begonnen de kinderen te wenen. Waarom worden wij gestraft, wij zijn negatief en willen naar school, zegden ze. Er was ook een mooi weekprogramma gepland.” De directrice vond dit onredelijk en wilde de leerlingen toch naar school laten komen. Ze werd daarin door de inrichtende macht gesteund.

De directie en het overkoepelende bestuur KOBA Noorderkempen trokken daarom aan de alarmbel. “Kinderen hebben recht op onderwijs. Als iedereen negatief test is het toch onzinnig om die gezonde kinderen naar huis te sturen. Wij willen niet burgerlijk ongehoorzaam zijn maar we willen een duidelijk signaal geven dat dit niet meer kan.” Toch wilde de school het overleg tussen minister Weyts en de vakbonden op woensdag afwachten.

Vereenvoudigde regels

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar in het onderwijs en kinderdagverblijven zijn tijdens dat overleg vereenvoudigd. De versoepelingen gaan volgende week maandag in. De klas van de besmette leerlingen moet niet meer direct in quarantaine, alleen als er verschillende besmettingen in één week worden vastgesteld. De school legt zich neer bij deze beslissing. De kinderen van de klas met besmettingen komen dus maandag terug naar school omdat de nieuwe maatregel niet met terugwerkende kracht werkt. “We gaven dus een duidelijk signaal en misschien is dat wel de reden dat het overlegcomité haar standpunt wijzigde.” Toch heeft Wen van Hees nog vragen bij de nieuwe maatregelen. “Als er volgende week nieuwe besmettingen worden vastgesteld zouden de leerlingen weer moeten getest worden. Hoe dikwijls gaan ze dan dat stokje nog in de neus moeten krijgen? Geloof nu toch eens in groepsimmuniteit en het feit dat bijvoorbeeld in Wuustwezel 93% van de bevolking is gevaccineerd. Isoleer alleen die kinderen die besmet zijn en laat de anderen naar school komen. Daar is hun plaats.” (vw)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio