© ATV

IN BEELD. Vuistjes en een nat pak: dit was de eerste dag van Javier Torrente op Belgische bodem

Woensdag maakte Javier ‘Lucho’ Torrente zijn intrede in Antwerpen. De 52-jarige ‘Bielsista’ maakte een zelfverzekerde indruk en legde met de hulp van T2 Greg Vanderidt uit hoe hij het zwalpende Beerschot wil reanimeren. Temperament en verticaliteit zijn de codewoorden. Een flashback naar Hernán Losada.

kofr

LEES OOK: Javier Torrente: “Al mijn spelers moeten hun ziel op het veld achterlaten”

Het waren bewogen dagen voor Beerschot én voor Javier Luis Torrente, roepnaam ‘Lucho’. Dit weekend kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. Dinsdag stapte Torrente in Buenos Aires op het vliegtuig, woensdagochtend landde hij op Belgische bodem. Woensdagnamiddag ging hij al naar de eerste veldtraining kijken, ’s avonds werd hij aan de media voorgesteld. De eerste training sinds de aanstelling van het nieuwe trainerstrio werd gisteren geleid door Greg Vanderidt en Frank Magerman. Torrente heeft immers nog geen geldige arbeidsvergunning en mag daardoor technisch gezien niet op Belgische bodem aan het werk gesteld worden. Een euvel dat tegen zaterdag hopelijk van de baan zal zijn. Anders zal Torrente zijn vuurdoop in de thuiswedstrijd tegen Eupen noodgedwongen vanop de tribune moeten meemaken.

De visie van Bielsa

Torrente manifesteerde zich aan het zonnige Universiteitsplein in Wilrijk als een joviale en gepassioneerde man. Alle aanwezige supporters kregen een vuistje van de nieuwe trainer. Door een onverwachte beweging van een sproeier stonden Torrente en ondervoorzitter Walter Damen de hele training toe te kijken in een nat pak. Ze lieten het niet aan hun hart komen. ’s Avonds legde Torrente in het Spaans haarfijn uit wat hij van een voetbalploeg verwacht en hoe hij denkt dat hij dit Beerschot uit het slop kan halen. Hij is een Bielsa-adept, maar wil hem niet kopiëren. Temperament, grinta, omschakeling en verticaliteit zijn de codewoorden. Het doet denken aan zijn Argentijnse voorganger op het Kiel: Hernán Losada. Ook Losada dweepte met Bielsa.

T2 Greg Vanderidt trad tijdens de persconferentie overigens op als tolk. Torrente is naast zijn moedertaal ook het Frans machtig, maar de persconferentie ging voor de gemakkelijkheid door in het Spaans. Torrente heeft in zijn lange carrière dan ook nog maar één keer in een niet-Spaanstalig land gewerkt. Dat was in het seizoen 2014-2015 als assistent-trainer van Marcelo Bielsa bij Olympique Marseille. In Zuid-Frankrijk leerde Torrente overigens Jan Van Winckel en Pieter Jacobs kennen.

Afwezige Vrancken en Van Winckel

Namen ook (even) het woord op de persconferentie: ondervoorzitter Walter Damen, technisch manager Sander Van Praet en de twee nieuwe assistenten Greg Vanderidt en Frank Magerman. Kregen eveneens een zitje vooraan in de zaal, weliswaar zonder iets te zeggen: bestuursleden Gunther Dieltjens, Manisha Thakker en Luc Neefs. Alsof de club de eendracht binnen de bestuurskamer nog eens wilde onderstrepen. Stonden achterin goedkeurend toe te kijken: keeperstrainer Patrick Nys, head of performance Pieter Jacobs en video-analist Gregory De Grauwe. Waren verontschuldigd: Jan Van Winckel en Francis Vrancken. Beiden hadden buitenlandse verplichtingen. Ook video-analist Diego Torrente was nog verontschuldigd. De broer van de coach is wel al in het land, maar geraakte niet op tijd op de persconferentie. Ook Frank Dauwen was de hele dag in geen velden te bespeuren. De assistent-coach heeft op het Kiel nog een contract tot 2023 en zou een nieuwe rol krijgen binnen de club. Maar de komende dagen zal wellicht toch maar één man in de spotlights staan: ‘Lucho’ Torrente. De Argentijnse wonderdokter die het zieke Beerschot moet genezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER K. Beerschot V.A.