Gert Broothaerts van Fiesta Mundial. 

Gert Broothaerts van Fiesta Mundial. © Tommy Maes

Fiesta Mundial maakt zich op voor compacte editie op nieuwe locatie

Balen -

Het Balense Fiesta Mundial vindt dit weekend plaats na een jaar afwezigheid. Niet op recreatiedomein Keiheuvel, maar op het naburige terrein van de motorcross. Het is ook de laatste editie in september, want volgend jaar verhuist het festival naar mei.

Deze week wordt er op het terrein van de motorcross aan de Keiheuvel naarstig gewerkt voor de opbouw van Fiesta Mundial. “Donderdag wordt hier nog een aantal shelters geplaatst en voor de rest wordt het terrein verder opgebouwd en ingekleed”, zegt voorzitter Gert Broothaerts. “Er is nog veel werk aan de winkel, maar we krijgen het terrein klaar tegen zaterdag.”

Het is de eerste keer in jaren dat Fiesta Mundial op een andere locatie plaatsvindt dan recreatiedomein Keiheuvel. “De reden van de verhuizing is dat we in de toekomst niet meer het laatste weekend van september plaatsvinden, maar in mei”, vertelt Broothaerts. “Omdat dan het seizoen van de Keiheuvel al bezig is, kunnen we het festival daar niet meer houden. We wilden al lange tijd opschuiven naar mei, omdat dan de mensen nog meer zin hebben om naar een festival te komen. Normaal gezien wilden we dit jaar al Fiesta Mundial ook al organiseren in mei, maar dat kon niet door corona. Daarom vinden we nu voor de laatste keer plaats in september.”

Vanaf dit jaar vindt Fiesta Mundial niet meer plaats op recreatiedomein Keiheuvel.

Vanaf dit jaar vindt Fiesta Mundial niet meer plaats op recreatiedomein Keiheuvel. © Tommy Maes

Deze editie van Fiesta Mundial is ook compacter dan de vorige. “We houden het dit jaar bewust kleiner wegens de gangbare coronamaatregelen, maar het is ook een testcase voor de nieuwe locatie”, zegt Broothaerts. “Zo zijn er op dit terrein geen nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en water. Daar zorgen we dus zelf voor. Dat is bijvoorbeeld het geval van stromend water voor de toiletten. Maar deze locatie heeft in ieder geval veel potentieel. Zo zijn er veel uitbreidingsmogelijkheden. We mikken op 1.500 bezoekers per dag en werken met een Covid Safe Ticket. Wie geen Covid Safe Ticket heeft, kan zich aan de ingang van het festivalterrein laten testen. Daarvoor werken we samen met een team verpleegkundigen en verzorgers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.”

Fiesta Mundial start zaterdag 25 september om 17u en zondag 26 september om 13.30u. Per dag staan er vier groepen op het hoofdpodium, aangevuld met dj’s in de Lalalido-hoek. Op de affiche staan onder meer Radar Station, Black Juju, Jean et les Flamands en Rasolution. “In tegenstelling tot de vorige jaren hebben we dit jaar geen markt en is het aantal eetkraampjes en workshops beperkt. Maar de spirit van Fiesta Mundial blijft bestaan. Zo gaat de opbrengst van het evenement integraal naar diverse goede doelen in binnen- en buitenland”, zegt Broothaerts.

  ( Tommy Maes)

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio