Scale en KG van Sint-Andries MC’s

Scale en KG van Sint-Andries MC’s © Jan Van der Perre

Tentoonstelling rond Sint-Andries MC’s in bibliotheek Permeke

Antwerpen -

In bibliotheek Permeke loopt een tentoonstelling rond Sint-Andries MC’s, naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van Urban Bib. Represent 2000 geeft aan de hand van platen, foto’s, oude krantenartikelen en memorabilia een beeld van de carrière van de Antwerpse hiphoppioniers. Tijdens de vernissage stonden de heren ook zelf op het podium.

Sint-Andries MC’s werd in 1998 opgericht als een gelegenheidsgroepje. “Toen maakten we het nummer Represent 2000 Antwaarpe voor de Frithop is dood-compilatie”, vertelt KG (Kevin Gijbels). Het nummer werd een hit en al gauw stonden ze op festivals zoals Marktrock. “Daar moesten we op één dag drie keer spelen, met platendraaiers die niet marcheerden en heel veel stagedivers. Ik moest voordien nog naar het ziekenhuis want ik had last van mijn tikker.”

Operatie Afzuip

Later volgden twee volwaardige platen. De laatste dateert alweer uit 2008, maar daar komt binnenkort verandering in. MC Scale (Kris Strybos): “In Permeke speelden we het nieuwe nummer Hard Gaan en later volgt er een nieuwe plaat. We zijn nu aan het uitzoeken met wie we zoal kunnen samenwerken en hebben er alvast veel goesting in. Maar we gaan er onze tijd voor nemen – we zijn niet bepaald commercieel ingesteld. Het wordt in ieder geval een echte Antwerpse plaat want hier ligt ons hart.”

Recent werd hun eerste album Operatie Afzuip opnieuw uitgebracht op rood-wit vinyl. “De plaat werd op honderd exemplaren geperst en is niet in de winkel verkrijgbaar. Je zal ons moeten zoeken om hem te vinden. Anders zou het geen collectors’ item zijn he. Happy hunting!” lacht Scale.

, de tweede maxi van Sint-Andries MC’s.

, de tweede maxi van Sint-Andries MC’s. © RR

Over rood-wit gesproken: Scale was een jaar lang stadionomroeper bij voetbalclub RAFC. “Ik nam, nadat ik door de supporters was verkozen, de fakkel over van Daniel Vuylsteke, die dat 44 jaar heeft gedaan. In 2019 werd ik vervangen door Qmusic-presentator Vincent Fierens.”

© Nattida-Jayne Kanyachalao

Als RAFC aan Sint-Andries MC’s zou vragen om een nieuw clublied te schrijven, zijn ze daar helemaal klaar voor: “Dat zou graaf zijn. We hebben met Guido Belcanto trouwens al het nummer Iedereen 1 gemaakt. Het is een ode aan tribune 2, een monument uit de Belgische voetbalgeschiedenis dat in loop der jaren helaas zal verdwijnen.”

De Spinal Tap van hiphop

Scale en KG, die tegenwoordig in Deurne-Noord en Borgerhout wonen, kregen woensdag in Permeke virtueel bezoek van medeoprichter Too Tuff (Tom Vandyck). Die vertoeft dezer dagen namelijk in de Amerikaanse stad Minneapolis, duizenden kilometers van Sint-Andries verwijderd. “We brachten samen een paar nummerkes. Het was bijna exact een jaar geleden dat Sint-Andries MC’s nog op het podium stond dus het was heel plezant.”

©  Nattida-Jayne Kanyachalao

“We zijn nog altijd allesbehalve afgelikt en braaf”, aldus KG. “We blijven rock-’n-roll, de Spinal Tap van de hiphop. Ik ben dan ook blij dat er in onze beginjaren nog geen Instagram bestond. Anders zouden daar heel wat, eh, interessante foto’s zijn opgedoken.”

Represent 2000, waar ook aandacht aan de geschiedenis van de Antwerpse hiphop wordt gegeven, loopt nog tot 31 oktober in bibliotheek Permeke.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio