De ochtendfile tussen Reet en Waarloos.

De ochtendfile tussen Reet en Waarloos. © JW

Aanpassing kruispunt N1 zorgt voor ellenlange files in zijstraten

Waarloos, Reet -

Het heraangelegde kruispunt Grote Steenweg-N1 is een ergernis voor automobilisten. Het ontbreken van voorsorteerstroken en een omstreden regeling van de verkeerslichten maakt dat het lang filerijden is in de zijstraten.

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgde de voorbije maanden voor de heraanleg van het kruispunt van de Grote Steenweg (N1) met de Michel Geysemansstraat en de Ferdinand Maesstraat in Waarloos (Kontich). Bedoeling was dat fietsers er veiliger kunnen oversteken.

Maar vooral de automobilisten die het kruispunt vanuit de zijstraten de hoofdbaan willen oversteken, ergeren zich omdat ze soms tot bijna een half uur in file staan. Vooral vanuit de Michel Geysemansstraat, het verlengde van de Steenweg op Waarloos uit Reet (Rumst), reikt de file soms tot meer dan een kilometer.

Sommige automobilisten zoeken een sluipweg via het domein Tanghof (Kontich) of de Hoge Meentochtstraat (Rumst). Maar deze week vinden in laatstgenoemde straat rioleringswerken plaats waardoor de file via de Steenweg op Waarloos nog langer werd.

“Het kruispunt van de zijstraat in Waarloos werd versmald aangelegd”, zegt Jan Devrieze die er vaak passeert. “Voorsorteren lukt dus niet meer. Het maakt dat soms slechts twee tot drie auto’s per groen licht kunnen doorrijden. Dat men een kruispunt veiliger maakt voor zwakke weggebruikers is goed maar deze ingreep is onbegrijpelijk. Bovendien lijkt me de lichtenregeling niet te kloppen.

Gilles Van Goethem, woordvoerder van AWV zegt dat de Rumstse schepen Geert Antonio (N-VA) het fileprobleem reeds doorgaf. “We gaan dit zeker opvolgen en indien mogelijk en nodig de regeling van de verkeerslichten aanpassen. Maar het is belangrijk dat het kruispunt vooral voor fietsers maximaal conflictvrij blijft.”  (JW)