Wietse Vermeulen en Bert Vanlommel 

Wietse Vermeulen en Bert Vanlommel © Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

1 / 2
thumbnail: Wietse Vermeulen en Bert Vanlommel 
thumbnail:  

Leegstaand bankgebouw op Turnhoutsebaan wordt BAAN: “Eerst deelatelier, nadien verzamelplaats voor lokale ondernemers”

Borgerhout -

Het voormalige bankgebouw van BNP Parisbas Fortis op de Turnhoutsebaan krijgt een nieuwe invulling. Onder de noemer BAAN zal het enorme pand eerst dienstdoen als gedeeld atelier voor makers die op zoek zijn naar een ruimte om hun ambacht te beoefenen. Nadien wordt het pand gerenoveerd. Eens de werken afgerond, zal BAAN onderdak bieden aan een handvol lokale ondernemers.

Elien Van Wynsberghe

De Turnhoutsebaan, de belangrijkste ader van Borgerhout, krijgt er een nieuwkomer bij. In het grote voormalige bankgebouw op nummer 130 opent binnenkort BAAN. Eén van de trekkers van het initiatief is Bert Vanlommel, ook zaakvoerder van Bar Leon op het Krugerplein. “Het gebouw is eigendom van Citibee, dat ook de gelijknamige duurzame parkeergarage langs de zijde van het Moorkensplein bezit”, steekt Vanlommel van wal. “De parking en dit gebouw lopen in elkaar over.”

Citibee sprak Vanlommel aan om het leegstaande gebouw van een invulling te voorzien die een meerwaarde betekent voor de buurt. “De eigenaar zocht iemand die lokaal verankerd is. Hij is iemand die wil ondernemen met durf en visie, hij is echt gemotiveerd om het verschil te maken op deze plek in plaats van op zoek te gaan naar de eenvoudigste oplossing”, zegt Vanlommel.

“Zelf ben ik al een paar jaar aan het fantaseren om iets op de Turnhoutsebaan te doen. Dat is een uitdaging, een stukje pionierswerk. Borgerhout is een wijk die al een lange tijd in transitie is, maar die transitie mist zijn weerslag op de Turnhoutsebaan. Het kaaswinkeltje, de schoenmaker, de ambachten verdwijnen hier. Bedoeling is om met BAAN bij te dragen aan de leefbaarheid van deze buurt, om ze meer zuurstof te geven door in dit gebouw een aantal dynamische bezetters onder één dak samen te brengen.”

Dat kan heel breed gaan. “Er zal sowieso plaats worden voorzien voor een horecazaak. Maar voor de rest is alles mogelijk. Denk aan een warme bakker, een fietsenatelier, een pizzeria, kinderopvang, een strijkatelier, een evenementenruimte die open staat voor de buurt, een bloemenzaak, een radiostudio, een koffiebranderij,… Het kan nog alle kanten uitgaan. Bedoeling is wel dat dit een duurzaam verhaal wordt.” Geen tijdelijke pop-up dus.

Het voormalige bankgebouw langs de buitenzijde op de Turnhoutsebaan.

Het voormalige bankgebouw langs de buitenzijde op de Turnhoutsebaan. © Thijs De Lange

Makers gezocht voor atelier

Maar eerst moet het pand nog een renovatie ondergaan. Zo zal een deel van het gebouw ontpit worden en verbonden worden met de bestaande binnentuin om zo de dichtbevolkte wijk van een nieuw stukje toegankelijk groen te voorzien.

“Het gebouw zal worden gerenoveerd opdat het er de komende tientallen jaren kwaliteitsvol vertoeven is”, legt Vanlommel uit. Wie vandaag het pand bezoekt, wandelt door een aaneenschakeling van donkere ruimtes. Dat zal dus binnen afzienbare tijd veranderen. “Het wordt hier veel lichter en luchtiger.”

Voordat de renovatiewerken binnen een klein jaar van start gaan, zal BAAN een tijdelijke invulling krijgen als atelier voor een 15-tal makers. Daarvoor slaat Vanlommel de handen in elkaar met Wietse Vermeulen, bezieler van het VAKatelier in de Appelstraat en de Maakfabriek in de Blikfabriek in Hoboken.

“Het idee achter zowel de Maakfabriek als het VAKatelier is het organiseren van een deelatelier waar makers van allerlei slag atelierruimte, gereedschap en machines met elkaar delen”, legt Vermeulen uit. “Het is een nieuwe manier van omgaan met een ruimte. Makers hebben een groot atelier ter beschikking en delen de huur.” Een gedeeld atelier maakt het ook mogelijk dat creatievelingen kunnen groeien, elkaar kunnen stimuleren om aan de slag te gaan en eventueel ook kunnen samenwerken.

“Ook in BAAN gaan we de komende weken zo’n tijdelijk deelatelier opstarten”, vertelt Vermeulen. “Makers die geïnteresseerd zijn, mogen zich vanaf nu bij ons aanmelden. En dat mag echt heel breed gaan: van elektriciens of meubelmakers tot lassers, zeefdrukkers, een lampenmaker of een bloemist,… Meer en meer mensen zijn op zoek naar atelierruimte omdat steeds meer mensen opnieuw willen creëren, opnieuw een ambacht willen uitoefenen.”

Wie zeker ook mag aankloppen voor een plekje in het atelier: “studenten of net-afgestudeerden binnen een technische opleiding die na hun schooluren hun vaardigheden willen bijschaven of eerste kleine projectjes willen realiseren. Een deelatelier kan perfect dienen als de tussenstap om nadien zelfstandige te worden.”

 

 © Thijs De Lange

Door BAAN al meteen van een tijdelijke invulling te voorzien, moet het oude bankgebouw opnieuw in het oog springen bij de Borgerhoutenaars. “Bedoeling is dat de makers elkaar motiveren en energie geven, overdag maar ook ’s avonds. Want dat zorgt voor een versterking van het sociale weefsel op de Turnhoutsebaan.”

Er staat met andere woorden heel wat te gebeuren in het langs de buitenzijde onopvallende pand. “Kort gezegd willen we van BAAN een plek maken waar dromers, bewoners en ondernemers elkaar ontmoeten”, besluit Vanlommel.

Makers die een plek willen in het deelaterlier, kunnen mailen naar bericht@baseline.be. Huurprijs: vanaf 90 euro maar een sociaal tarief is bespreekbaar. Er staan twee kijkmomenten gepland op 30 september en 1 oktober. www.opdebaan.be of via Instagram: baanborgerhout.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio