Willy gaf 40 jaar les in de lagere school in Zevendonk. 

Willy gaf 40 jaar les in de lagere school in Zevendonk. © Wouter Adriaensen

Meester Willy gidst fietstocht door “gehucht over de brug”

Turnhout -

Wat valt er in hemelsnaam te zien in een Turnhouts gehucht? Willy Vangeel toont het zondag 26 september tijdens een fietstocht door Zevendonk.

Wouter Adriaensen

In Zevendonk kent iedereen hem als meester Willy. “Ik heb 40 jaar les gegeven in de lagere school”, vertelt Willy. “Ik ben geboren en getogen in Zevendonk, net zoals mijn ouders. En ik ben jarig op 16 juli, de feestdag van onze parochie. Ik ben dus onlosmakelijk verbonden met Zevendonk.”

De fietstocht zondag vertrekt aan het Natuurpuntmuseum in het centrum van Turnhout. “Ik had al een fietstocht gedaan rond zwaluwen. De mensen van het museum vroegen of ik nog iets in het aanbod had. We rijden langs natuurgebieden zoals het Winkelsbroek en de Mellevijver. Die is ontstaan bij de aanleg van de E34, de fysieke grens tussen Turnhout en ons gehucht over de brug.”

Maar Willy dompelt zijn metgezellen ook onder in de geschiedenis van Zevendonk, de op een na oudste parochie van Turnhout. “De kerk van Onze-Lieve-Vrouw Carmeliusberg, een ontwerp van Taeymans uit 1874, is in 1979 afgebroken omdat de toren op de school dreigde neer te storten. De school werd gebouwd onder impuls van pastoor Crauwels, net zoals de parochiezaal en het Chirolokaal.”

Ook het verhaal van ’t klokske van Zevendonk mag niet ontbreken. “Een pastoor die naar Rome reisde, schreef daar nadien een kinderverhaal over. Zo kreeg het schoolfeest haar naam, de Klokskeskermis.” De laatste jaren kreeg Zevendonk heel wat nieuwe inwoners. Ondanks de fysieke grens lijkt de aansluiting bij Turnhout meer en meer noodzakelijk. “We hebben nog een bakker, een apotheek, drie cafés en een superette, die over te nemen staat. Als er geen nieuwe eigenaar komt, gaan we toch vaker de brug over moeten.”

Inschrijven voor de fietstocht kan via de website van het Natuurpuntmuseum.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio