©  Peter Hilz

Zorgt financieel tekort bij netbeheerders voor een stijging van de energiefactuur?

De beheerders van het distributienet voor elektriciteit zitten met een tekort van 22 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. De verwachting is dat de gezinnen en bedrijven daar weinig van zullen voelen. Voor de aardgasnetten zijn er dan weer overschotten.

dvtBron: Belga

De Vlaamse energieregulator Vreg bracht woensdag nieuws over de kosten en opbrengsten die de elektriciteits- en aardgasdistributienetbeheerders uit de stroomfactuur halen. Jaarlijks moeten de netbeheerders hun deze kosten en baten budgetteren. Een jaar later wordt dan de rekening gemaakt. Bij overschotten geven de netbeheerders korting op de tarieven, bij tekorten zal het tarief stijgen.

Daarbij houden ze onder andere rekening met de kosten voor het opkopen van allerlei steuncertificaten, het beheer van de netten, inflatie en belastingen.

Nu blijkt dat de distributiebeheerders van het stroomnet voor 2020 met een tekort kampen van 1 procent op een totaalbudget van 2,2 miljard euro. Dat is dus een tekort van 22 miljoen euro. Het jaar voordien was er nog een overschot.

Gaat stroomfactuur nog meer stijgen?

“Paniek is niet nodig”, sust de Vreg. De tekorten worden immers over twee jaar verdeeld in de tarieven. Bovendien waren er in 2019 overschotten die grotendeels de tekorten van 2020 compenseren. De Vreg heeft ook bij de nieuwe tariefstructuur die midden volgend jaar ingaat, al rekening gehouden met de saldi. “De distributietarieven worden door factoren bepaald die veel doorslaggevender zijn dan de saldi”, verzekert de woordvoerster van de regulator.

Goed nieuws is er trouwens over het saldo van de aardgasnetten. Daar is 22,5 miljoen euro overschot.