Guy Delforge. 

Guy Delforge. ©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Leve Jos Martin

Guy Delforge

Laat ik meteen beginnen met een opdracht die voor de vijftigminners onder ons een moeilijke wordt: ga in je hoofd eens 45 jaar terug in de tijd. De jaren zeventig zijn in volle glorie, het leven is mooi, er wordt gefeest dat het een lieve lust is. Je ouders geven een feest omdat ze 25 jaar getrouwd zijn. Wie zorgt daar voor de muziek?

Je had toen eigenlijk niet zo veel keuze. Spotify aansluiten op de versterker en een hippe playlist streamen was immers nog geen optie. Ofwel boekte je een orkestje van drie tot zes muzikanten die vijf uur ten dans speelden, ofwel koos je voor een discobar. Dat laatste kwam er in het goedkoopste geval op neer dat een kennis van een kennis de verkeerde plaatjes na elkaar kwam draaien. Bij ons in de buurt was er ook nog de derde oplossing: Jos Martin. Die heette eigenlijk Jozef Meeuwissen en was afkomstig uit Merksem, maar dat wist bijna niemand.

Iedereen in de buurt kende Jos Martin als de blinde artiest uit Baasrode. En wat voor een artiest! Hij speelde op kermisbals, trouw- en communiefeesten en alle andere feesten die je maar kunt bedenken. Jos had een heel eigen stemgeluid – denk aan een kruising tussen Johnny Hoes, Frank Sinatra en Eddy Wally - en begeleidde zichzelf meestal op het elektronische orgel, al was hij ook virtuoos op de accordeon en de elektrische gitaar.

Ik werd bijna een halve eeuw teruggeflitst in de tijd toen ik in de kringloopwinkel een LP van Jos Martin vond. Zeg het haar niet, maar ik heb de platenspeler van De Oudste in mijn bureau gezet en luister nu al dagen naar de muziek die de feestjes van mijn kinderjaren kleurde. Ik denk dat ze zoiets melancholie noemen.

Jos Martin overleed in het najaar van 2010, maar zolang we af en toe aan hem denken, blijft hij toch een beetje leven. Dus zet vanavond nog eens allemaal één keer zijn grootste succes op, dans met je cherie bij wat schemerlicht en droom van een wereld vol zonneschijn, droom van een wereld zonder liefdespijn.

Bij deze column luister je best naar ‘Jos Martin Dans met mij ‘N Slow cherie’, te vinden op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=_-HxeVKR0Fg

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio