Jules Dierckx wil met zijn verhaal middelbare scholieren met mindere resultaten inspireren om toch hun studiedroom na te jagen. 

Jules Dierckx wil met zijn verhaal middelbare scholieren met mindere resultaten inspireren om toch hun studiedroom na te jagen. © Hans Otten

Jules (23) kreeg C-attest in het secundair, nu studeert hij af aan KU Leuven met grote onderscheiding: “Met de juiste motivatie kan iedereen slagen”

Herentals -

Jules Dierckx (23) studeerde zopas met grote onderscheiding af aan de KU Leuven. Een knappe prestatie, des te meer omdat hij in het zesde middelbaar te horen kreeg dat hij de unief nooit aan zou kunnen. “Ik kreeg toen een C-attest.”

Hans Otten

Zijn laatste jaar Latijn-Wiskunde in het Sint-Jozefscollege - nu kOsh Campus Collegestraat - in 2016 was geen succes te noemen. “Het was voor mij persoonlijk een enorm moeilijk jaar”, stelt Herentalsenaar Jules Dierckx. “Aan het eind van de rit kreeg ik een C-attest, wat in feite betekende dat ik het jaar over zou moeten doen. Maar dat wilde ik niet. In de voorafgaande gesprekken over eventuele hogere studies had ik mijn leerkrachten verteld dat ik graag TEW (Toegepaste Economische Wetenschappen, red.) wilde studeren aan de KU Leuven. Dat was echt mijn droom. Maar zij maakten me letterlijk duidelijk dat ik dat nooit aan zou kunnen. In die omstandigheden wilde ik mijn jaar er zeker niet overdoen.”

Hij koos ervoor om op eigen houtje te proberen alsnog zijn middelbaar af te maken, via een combinatie van tweedekansonderwijs (TKO) en de examencommissie. “Via het TKO kunnen volwassenen toch nog het diploma van secundair onderwijs halen en bij de examencommissie kan je specifiek examens afleggen voor vakken waarvoor je eerder een onvoldoende haalde. Zo behaalde ik met een half jaar vertraging dan toch mijn diploma secundair onderwijs Latijn-Wiskunde. Dat was goed nieuws, maar intussen waren al mijn vrienden al wel aan hun hogere studies begonnen en kon ik zelf pas het academiejaar nadien starten.”

Jules Dierckx bracht zijn TEW-droom tot uitvoering. Na de bachelor over drie jaren voegde hij er een eenjarige Engelstalige master Business Economics aan toe. “Vanaf het begin voelde ik me goed in die studies. Dit was echt wat ik wilde doen. Ik zat op kot en heb van het studentenleven genoten, maar ik heb ook hard gewerkt. Mijn resultaten werden ieder jaar beter. Vooral in het masterjaar, waarin ik me specialiseerde in finance, heb ik heel hard gestudeerd.”

Het gevolg is dat Jules nu met grote onderscheiding afgestudeerd is aan de KU Leuven.

Negatief studieadvies

De twintiger benadrukt dat hij niet wil natrappen naar zijn vroegere school of de leerkrachten. “Ik wil juist een positief verhaal brengen”, zegt hij. “Ik wil een motivatie zijn voor studenten die hetzelfde meegemaakt hebben op hun middelbare school. Ongeacht een C-attest of negatief studieadvies, kan iedereen met de juiste motivatie slagen in het hoger onderwijs. Tegelijk hoop ik dat scholen en leerkrachten niet te snel een negatief studieadvies geven aan hun leerlingen en meer aandacht besteden aan de persoon achter de student. Slechte resultaten in het secundair onderwijs zijn zeker niet altijd een goede graadmeter voor succes in verdere studies.”

Nu hij een diploma van de KU Leuven op zak heeft, is de vraag wat de toekomst brengt voor Jules. “Het plan is om te starten aan een master of Statistics and Data Science, maar als er zich ondertussen mooie opportuniteiten voordoen, wil ik deze ook zeker overwegen.”

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio