Minister Pierre-Yves Dermagne. 

Minister Pierre-Yves Dermagne. ©  Fred Debrock

DISCUSSIE. Moet wie vrijwillig ontslag neemt toch een uitkering kunnen krijgen?

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil het ontvangen van een uitkering ook mogelijk maken voor werknemers die vrijwillig ontslag nemen. Hij hoopt dat ze zo gemakkelijker van job zullen veranderen. Bij de coalitiepartners en werkgevers schiet dat idee in het verkeerde keelgat. Wat vind jij ervan?

LEES OOK: Coalitiepartners en werkgevers schieten PS-voorstel over uitkering bij vrijwillig ontslag af: “Voorstel uit de vorige eeuw”

Omdat een ontslag de werkgever geld kost, worden maar weinig werknemers ontslagen, redeneert de PS-minister. Daardoor zitten volgens hem veel werknemers gevangen in hun job. Met een uitkering als je vrijwillig vertrekt, zou het gemakkelijker worden om je carrière een nieuwe wending te geven.

Een voorwaarde zou zijn dat de werknemer al meerdere jaren eenzelfde job uitoefent. De uitkering zou niet beperkt worden in de tijd, maar werknemers zouden er maar enkele keren gebruik van kunnen maken tijdens hun loopbaan.

Gemengde reacties

Coalitiepartner Open Vld schiet het voorstel van Dermagne af. “Bedoeling is meer mensen aan het werk en minder op een uitkering. Niet omgekeerd. Dus radicaal tegen”, zegt voorzitter Egbert Lachaert. Ook CD&V wijst het idee af. Oppositiepartij noemt het voorstel “de zoveelste onverantwoordelijke PS-maatregel”.

Van Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt krijgt Dermagne wel steun. “Stilaan is elk voorstel van de PS voor sommigen bij voorbaat verdacht”, stelt hij vast. “Nochtans valt hier veel voor te zeggen. Uitkering ook als je zelf ontslag neemt wrikt mensen los uit vastgeroeste job en burn-out, en maakt arbeidsmarkt mobieler”, luidt zijn reactie.

 

Wat vind jij? Is het voorstel van de minister een goed idee om ervoor te zorgen dat werknemers makkelijker van job kunnen veranderen? Of is het onverantwoord?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt donderdag in de krant.