Gie en Manuela, de ouders van Sander (inzet), bij het zaalplan van de grote  Koningin Elisabethzaal dat gelukkig helemaal opgevuld geraakt voor ‘Scala met een  gouden randje’, het benefietconcert voor de kankerafdeling van het kinderziekenhuis in Gent.  

Gie en Manuela, de ouders van Sander (inzet), bij het zaalplan van de grote Koningin Elisabethzaal dat gelukkig helemaal opgevuld geraakt voor ‘Scala met een gouden randje’, het benefietconcert voor de kankerafdeling van het kinderziekenhuis in Gent.  © JAA

Ouders van aan leukemie overleden Sander (4) organiseren benefiet voor families van lotgenoten: “Koningin Elisabethzaal moet helemaal vol”

‘s-Gravenwezel/Antwerpen -

Op 16 oktober doorbreekt koor Scala het corona-stilzwijgen met een galaconcert in de Koningin Elisabethzaal. “We hebben 1.600 plaatsen te vullen, maar willen die avond niet één lege stoel zien. De opbrengst van de avond gaat integraal naar deLIEving, de warme opvangruimte voor broertjes en zusjes van jonge kankerpatiënten in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent ”, vertellen de selfmade-organisatoren Manuela Van Herck en Gie Laurijssen aan de vooravond van de grootse comeback van Muziek voor Sander.

Jan Auman

Sander is het zoontje van het echtpaar uit ’s-Gravenwezel dat in 1994 voor veel vreugde zorgde, maar nog geen vijf jaar later ook voor immens verdriet toen het guitige baasje overleed aan leukemie. Sander leeft nog altijd verder in de harten en de woning van het gezin, waar meerdere portretten en tekeningen van Sander hangen.

“Als mensen ons vragen hoeveel kinderen we hebben, zeggen we altijd spontaan drie. Naast Annelien (30), die binnenkort zelf voor het eerst mama wordt, en Kobe (21) maakt Sander nog steeds onlosmakelijk deel uit van ons gezin”, vertelt Gie Laurijssen (55), een succesvol ondernemer die KMO’s adviseert.

Sander Laurijssen, die overleed op 11 januari 1999 na een moedige strijd tegen leukemie.

Sander Laurijssen, die overleed op 11 januari 1999 na een moedige strijd tegen leukemie. © jrr

“Het jaar dat Sander zo moedig gevochten heeft tegen die slechte cellen in zijn lichaampje, hebben we vaak in het Universitair Ziekenhuis van Gent verbleven. Daar ging zowat al onze aandacht naar Sander. Grote zus Annelien, die bovendien niet eens op bezoek mocht bij haar kwetsbare broertje, heeft veel tijd alleen doorgebracht in de donkere gangen van het ziekenhuis. Ze heeft zich heel flink gedragen, maar zelfs al tijdens die afmattende overlevingsstrijd van Sander, wisten Manuela en ik dat we achteraf iets zouden ondernemen om die toestand voor toekomstige Annelientjes te verbeteren.”

deLIEving

Destijds was er van een onthaalruimte voor broertjes en zusjes van kankerpatiëntjes geen sprake. Een kille ruimte met daarin een oude sofa, meer stond er niet ter beschikking. Dat het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent vandaag met deLIEving over een gezellige speel- en leefruimte beschikt voor die specifieke doelgroep, is mede te danken aan de ouders van Sander. Zij slaagden erin om hun verdriet om te zetten in een positieve grootschalige benefietactie om lotgenoten te helpen.

“In 2004 vond onze eerste Muziek voor Sander plaats in de Zuiderkroon, toen ook met Scala op het podium”, vertelt Manuela Van Herck (55), leerkracht in basisschool Campus Kajee in Schoten, over de geboorte van de grote benefiet. “Met in totaal vijf edities, waarbij we ook Raymond van het Groenewoud en Kommil Foo lieten optreden in steeds grotere zalen, wisten we met onze vzw in totaal 150.000 euro in te zamelen voor het Kinderkankerfonds.”

De droom van Gie, Manuela en de artsen van het kinderziekenhuis in Gent werd gerealiseerd met de opening van deLIEving, maar die kan nog veel steun gebruiken.

De droom van Gie, Manuela en de artsen van het kinderziekenhuis in Gent werd gerealiseerd met de opening van deLIEving, maar die kan nog veel steun gebruiken. © RR

“DeLIEving, zoals de opvangruimte met begeleiding nu heet, groeide uit tot een voorbeeld voor ons land. Jaarlijks noteren ze er meer dan 2.500 opvangprestaties. De dankbaarheid van artsen en andere ouders doet de pijn om het verlies van Sander niet verdwijnen, maar verzacht ze wel.”

In 2012 vond de voorlopig laatste editie plaats van Muziek voor Sander. “Onze zoon zou toen 18 geworden zijn. Dat leek ons een geschikt moment”, vertelt Gie. “Bovendien hadden we al wat bereikt en was het in onze levens op dat moment erg druk. Maar twee jaar geleden kwam er plots opnieuw meer tijd vrij. We zijn altijd in contact gebleven met de mensen van het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis, waar ze uitblinken in nazorg. Na weer eens een tactvol kaartje uit Gent hebben Manuela en ik beslist om Muziek voor Sander nieuw leven in te blazen.”

Twee keer uitgesteld

Aanvankelijk werd deSingel geboekt voor een concert op 27 maart 2020. Scala had opnieuw toegezegd en alle duizend kaarten waren verkocht toen corona het feest kwam verpesten. “In januari van dit jaar wilden we een nieuwe poging wagen, maar ook toen stak corona daar een stokje voor. Heel vervelend voor onze sponsors en al die mensen die al een kaart gereserveerd hadden. Gelukkig heeft niemand zijn geld teruggeëist, ook al zijn er onder het publiek anno 2021 veel minder bekenden voor ons dan bij de eerste editie. We zijn dan ook heel blij dat het op 16 oktober eindelijk wel zal lukken”, kondigt Manuela opgelucht aan.

Het koor Scala onder leiding van Stijn en Steven Kolacny heeft er veel zin in na de lange coronapauze.

Het koor Scala onder leiding van Stijn en Steven Kolacny heeft er veel zin in na de lange coronapauze. © Scala

Muziek voor Sander presenteert in de Koningin Elisabethzaal ‘Scala met een Gouden Randje’. “De broers Stijn en Steven Kolacny hebben met hun zangeressen gerepeteerd voor een prachtig avondvullend programma”, vertellen Manuela en Gie, die stiekem hopen dat ze die avond niet alleen zullen genieten van de muziek en een goed verloop, maar ook opnieuw 40.000 euro kunnen overhandigen voor de sterkhouders van deLIEving.

Puzzel

“De Koningin Elisabethzaal is natuurlijk flink groter dan deSingel, die we aanvankelijk geboekt hadden. Er zijn nog zo’n vierhonderd tickets te koop”, maakt Gie Laurijssen de tussenbalans op. De papa van Sander brengt ook hulde aan het organisatietalent van zijn echtgenote. “Het is Manuela die in haar eentje, zonder de hulp van een evenementenbureau, nu al voor de derde keer de ingewikkelde puzzel legt om de zaal netjes op te vullen en daarbij ook alle concertgangers informeert. Met die twee uitgestelde voorstellingen was dat extra zwaar.”

“Maar met de apotheose nu dichtbij, zetten we nog een flinke eindspurt in en zijn we optimistisch dat de zaal ook negen jaar na de laatste Muziek voor Sander helemaal vol zal lopen. Ons zoontje zal 22 jaar na zijn dood vast trots meegenieten vanuit zijn loge daarboven”, hoopt zijn mama.(jaa)

Muziek voor Sander presenteert Scala met een gouden randje, zaterdag 16 oktober in Koningin Elisabethzaal. Tickets kosten 37 euro. Tickets bestellen voor Muziek voor Sander. Meer info over deLIEving
Manuela en Gie samen met hun twee andere kinderen Annelien en Kobe op het podium van de voorlopig laatste Muziek voor Sander in 2012 met een flinke cheque voor prof. dr. Yves Benoit van het UZ Gent en Kinderkankerfonds.

Manuela en Gie samen met hun twee andere kinderen Annelien en Kobe op het podium van de voorlopig laatste Muziek voor Sander in 2012 met een flinke cheque voor prof. dr. Yves Benoit van het UZ Gent en Kinderkankerfonds. © jaa

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio