©  Joris Herregods

Discotheken openen deuren een uurtje vroeger, en dat is niet om te verluchten

De hele maand oktober openen nachtclubs Ampere, TheCommon en Club Vaag in Antwerpen de deuren een uurtje vroeger dan gepland. Dus om 22 uur in plaats van om 23 uur. Dat heeft niets te maken met de nieuwe verluchtingsregels, maar wel met de onhoudbare knaldrang van het Antwerpse feestpubliek. “Door dit initiatief kan iedereen zich een uurtje langer amuseren”, klinkt het.

David Van Turnhout

De nachtclubuitbaters benadrukken dat de nood om alle remmen los te gooien bijzonder groot is. “Niet alleen bij de bezoekers maar ook bij de crew en de dj’s is er sprake van een enorme knaldrang”, zegt Sam Schnabel van Club Vaag. Daarom gaan de deuren tijdens de hele maand oktober een uurtje vroeger open dan eerder gepland.

Alle discotheken mogen vanaf vrijdag 1 oktober opnieuw open als ze met een Covid Safe Ticket werken. Bezoekers moeten dan bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, recent negatief getest werden of hersteld zijn van COVID-19.

Het vervroegde openingsuur geldt voorlopig alleen voor de maand oktober. Of het ook in november van toepassing is, wordt later bekeken.

Ventilatie

Afgelopen weekend kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan dat er nieuwe regels zouden komen voor ventilatie in discotheken. Dat zorgde voor ergernis bij veel uitbaters. Joachim Marijnen van Ampere betreurt deze late communicatie en hoopt dat zijn zaak dit keer definitief kan openen en binnenkort niet opnieuw zal moeten sluiten door de stijgende coronacijfers. “Onze verluchtingsinstallatie voldoet aan alle voorschriften, maar we vinden het jammer dat er achterpoortjes zijn ontstaan zoals evenementen tot 200 personen. We zijn voorstander van gelijke regels voor de hele sector.”