Themabeeld. 

Vlaamse spin-off ontwikkelt slimme rolstoel met artificiële intelligentie

Een spin-off van de KU Leuven Campus Brugge heeft een slimme rolstoel op de markt gebracht voor mensen die “gevangen zitten in hun lichaam”. De uitvinding maakt gebruik van sensoren en artificiële intelligentie die ervoor zorgen dat een kleine beweging van de voeten of het hoofd de rolstoel kan besturen. Daarbij worden onvrijwillige bewegingen herkend en genegeerd.

dvtBron: Belga

“Het gaat bijvoorbeeld om rolstoelgebruikers met hersenverlamming. Zij zitten in een lock-in: ze zijn als het ware gevangen in hun eigen lichaam. Hun intellectuele mogelijkheden zijn nog prima, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties. Daardoor maken ze veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen”, zegt professor Elegast Monbaliu van het departement Revalidatiewetenschappen (KU Leuven). “Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in.”

Het besturingssysteem kreeg de naam CoMoveIT Smart, en werkt met een hoofd-voetbesturingssysteem met sensoren. Die sensoren capteren de druk via het hoofd of de voeten gegeven, waardoor de gebruiker gas kan geven. Links en rechts bewegen gebeurt via de sensoren aan de voeten. Er is vaak nog wat hulp nodig om de gebruiker in zijn of haar stoel te zetten, maar vanaf dat moment kan die de rolstoel volledig autonoom besturen.

Daarnaast maakt CoMoveIT Smart gebruik van artificiële intelligentie om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren. “Zo kan het systeem zich continu aanpassen aan zijn gebruiker. Op die manier kunnen mensen zich meer vloeiend en geleidelijk aan voortbewegen, tegenover de eerder schokkende manier waarop ze nu vooruitgaan”, zegt Monbaliu. “Dankzij deze slimme rolstoel kunnen we deze groep gebruikers dus meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER