©  BELGA

Coalitiepartners en werkgevers schieten PS-voorstel over uitkering bij vrijwillig ontslag af: “Voorstel uit de vorige eeuw”

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert schiet het voorstel van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) af om vrijwillig ontslag met uitkering mogelijk te maken. Dermagne wil zo dat werknemers makkelijker van job kunnen veranderen. “De bedoeling is meer mensen aan het werk te krijgen en minder op een uitkering. Niet omgekeerd. Dus radicaal tegen”, schrijft Lachaert op Twitter.

dvtBron: Belga

DISCUSSIE. Moet wie vrijwillig ontslag neemt toch een uitkering kunnen krijgen?

Het voorstel van Dermagne staat woensdag in De Tijd. Omdat een ontslag de werkgever geld kost, worden maar weinig werknemers ontslagen, analyseert de PS-minister. Daardoor zitten volgens hem veel werknemers gevangen in hun job. Om de arbeids­mobiliteit te verhogen, wil Dermagne het mogelijk maken dat een werknemer zich in zijn carrière kan heroriënteren met een uitkering. Een voorwaarde is dat werknemers al meerdere jaren eenzelfde job uitoefenen. De uitkering wordt niet beperkt in de tijd, maar werknemers zullen er maar enkele keren gebruik van kunnen maken tijdens hun loopbaan.

Open Vld, die met Alexander De Croo de premier van de federale regering levert en dus een coalitiepartner van de PS is, schiet het voorstel van Dermagne af. “Dit voorstel werd in de onderhandelingen uit eerdere nota’s gehaald”, zegt Lachaert. “Bedoeling is meer mensen aan het werk en minder op een uitkering. Niet omgekeerd. Dus radicaal tegen.” Lachaert is het ermee eens dat er een grotere arbeidsmobiliteit tussen de werkgevers moet komen, “maar dit is niet de manier”, schrijft hij.

LEES OOK: Tussen al het geruzie door komt premier De Croo met een plan om het land weer op de rails te krijgen (en de regering nieuw leven in te blazen)

Ook CD&V reageert scherp. Kamerlid en voormalig minister van Werk Nathalie Muylle ziet een rode draad in de voorstellen van de PS om de arbeidsmarkt te hervormen: “minder werken met uitkering om arbeidskrapte op te vangen”, zegt ze op Twitter. “Ik begrijp het niet meer.”

Oppositiepartij N-VA is ronduit afwijzend. “De zoveelste onverantwoordelijke PS-maatregel die de doelstelling van deze regering om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen, volledig tegenspreekt”, analyseert Kamerlid Björn Anseeuw. “Laten we mensen die nood hebben aan een andere uitdaging vooral leiden naar een nieuwe job in plaats van naar een werkloosheidsuitkering.”

Van Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt krijgt Dermagne wel steun. “Stilaan is elk voorstel van de PS voor sommigen bij voorbaat verdacht”, stelt hij vast. “Nochtans valt hier veel voor te zeggen. Uitkering ook als je zelf ontslag neemt wrikt mensen los uit vastgeroeste job en burn-out, en maakt arbeidsmarkt mobieler”, luidt zijn reactie.

LEES OOK: UAntwerpen-professor Ive Marx: “Onze sociale zekerheid is een kluwen vol onrechtvaardigheden”

“Voorstel uit de vorige eeuw”

De Vlaamse werkgevers vinden het voorstel in de huidige krappe arbeidsmarkt totaal “onaanvaardbaar”. Voor Unizo-topman Danny Van Assche is het “een uitnodiging voor mensen om zichzelf werkloos te maken en een uitkering te krijgen”. Het is een “voorstel uit de vorige eeuw” en draagt op geen enkele manier bij aan de doelstellingen op de arbeidsmarkt. “Het is een uitnodiging tot desactivering. Ik begrijp niet waarom een minister van Werk hiermee af komt. We hebben net meer mensen nodig op de arbeidsmarkt”, zegt Van Assche.

LEES OOK: Grootste tekort aan personeel in Belgische industrie in bijna veertig jaar

Bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zien ze dat het voorstel vooral veel “irritatie” opwekt bij de Vlaamse bedrijfsleiders. “Het voorstel van Dermagne is absoluut niet wat we niet nodig hebben in Vlaanderen. Het is een compleet fout signaal. We hebben net nood aan activering van mensen die niet aan de slag zijn. Dit voorstel biedt opnieuw de matras van de uitkering”, aldus gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.