©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Het hoogtepunt van de festivalzomer lag in Kessel

De wereldkampioenschappen maken deze week van België echt het wielerland bij uitstek. Overal staan enthousiaste mensen langs de kant de renners aan te moedigen en er een feest van te maken. De mooie nazomer helpt daar natuurlijk meer dan een handje bij.

Gino Van Looy

Een week geleden kreeg Kessel-Station al een voorsmaakje van wat een wielerkoers met een dorp kan doen. Al van in 2016 organiseer ik er met het plaatselijke café een retrokoers. Maar de traditie gaat terug tot de jaren dertig, want dit was onze 65e editie. Vorig jaar moesten we de koers, die normaal de tweede dinsdag van juli plaatsvindt, afgelasten. Dit jaar zag het er ook niet goed uit, tot de versoepelingen net op tijd bleken te komen. We besloten om in september toch nog de retrokoers te organiseren, maar we wisten niet wat we ervan moesten verwachten. In juli is er het vakantiegevoel en komen de mensen sowieso buiten, maar zou dat in september ook nog zo zijn?

Het was niet buitenkomen, het was buitenstormen. Al van in de namiddag met de loopwedstrijden stonden de mensen de deelnemers aan te moedigen en bij het vertrek van de retrokoers rond 18u leek het of elke inwoner langs het parcours stond. Het was oudjaar, carnaval, kermis, Rock Werchter en nog een paar andere feesten tegelijk. Zelden heb ik mensen zo uitgelaten gezien omdat ze nog eens ongeremd buiten konden komen en onbezorgd konden feesten. Het optreden na afloop was ook een succes en om middernacht leek de straat aan de aankomst nog steeds op een festivalweide, zodat ook de politie stilzwijgend instemde met een verderzetting van het feest tot 2u. Ik vermoed dat mijn grootouders in mei 1945 zich ongeveer hetzelfde gevoeld hebben. De laatste feestgangers zwaaiden om 5u af, voor een keer lag het hoogtepunt van de festivalzomer in Kessel.MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio