©  BELGA

Politie neemt ‘zedenhond’ in dienst met als specialiteit sperma opsporen

Primeur bij de federale politie: voortaan heeft ze ook een ‘zedenhond’ in haar rangen. De Mechelse herder Zennah is opgeleid om sperma op te sporen en moet zo helpen bij het oplossen van verkrachtingszaken. “Elke dag zijn er acht aangiftes van verkrachting, we kunnen de hulp echt wel gebruiken”, zegt Rony Vandaele, hoofdcommissaris van de hondensteundienst.

Dirk Coosemans

Ze kan spermastalen vanaf 0,1 milliliter terugvinden, en dat tot tien dagen nadat het misdrijf heeft plaatsgevonden. Bij de federale politie zijn ze maar wat blij met hun zedenhond, het tweejarige teefje Zennah. “Het terugdringen van seksueel geweld is een van de grote prioriteiten in het nationaal veiligheidsplan. Zennah wordt in dat opzicht heel belangrijk”, zegt hoofdcommissaris Rony Vandaele.

Wat ze dan juist gaat doen? “Het komt heel vaak voor dat het slachtoffer van een verkrachting de juiste plek van de feiten niet meer kan aanduiden”, zegt Vandaele. “Vanaf nu kunnen we onze zedenhond uitsturen. Stel dat het in een veld of een bos is gebeurd. Dan kan zij het veld scannen en afsnuffelen. Eens ze het sperma gelokaliseerd heeft, gaat ze liggen. De stalen die we daar nemen, worden dan naar het labo gestuurd om er het DNA van de verdachte uit te halen.”

Nog straffer, Zennah kan zelfs het werk van het labo vergemakkelijken. “Bij een verkrachtingszaak waarbij het slachtoffer ook gekwetst raakte en bloed verloor, is het tijdens het onderzoek soms moeilijk om het juiste staal te verkrijgen. Zennah haalt het spermaspoor er feilloos tussenuit.” Niet dat ze het altijd even gemakkelijk heeft. “Alles hangt af van verschillende factoren: de soort ondergrond, temperatuur en hoeveelheid van de ejaculatie”, zegt Simon Sterken, Zennahs begeleider.

 

 ©  BELGA

Donoren

Om haar kans op slagen zo groot mogelijk te maken, werd Zennah eerst intensief opgeleid in Nederland, en dan nog vijf maanden in België. En daar was een behoorlijke hoeveelheid sperma voor nodig. “We konden gelukkig beroep doen op de fertiliteitskliniek in Nederland en er is ook een samenwerking op til met een Limburgs ziekenhuis. Er zijn bepaalde protocollen waardoor dat wij over sperma van bepaalde donoren kunnen beschikken.”

In Nederland werken ze al jaren met zedenhonden. “In 181 Nederlandse dossiers heeft de hond 39 keer een aanduiding kunnen geven”, zegt Vandaele. “We hopen echt dat onze zedenhond in een aantal zaken een doorbraak kan forceren. Binnenkort nemen we sowieso nog een tweede in dienst.”

Elke hond zijn specialiteit

150 politiehonden in dienst van federale politie. Veel daarvan zijn patrouillehonden. De populairste rassen zijn de springer spaniël, labrador, herder en border collie. Ze zijn geselecteerd omdat ze een uitstekende ‘speurdrang’ hebben.

24 drugshonden Een deel spoort drugs bij mensen op, de andere sporen verborgen drugspartijen en geld op.

20 explosievenhonden Hun aantal is sterk toegenomen na de aanslagen in ons land.

16 speurhonden Die proberen zowel vermiste personen als gevluchte verdachten te vinden.

8 migratiecontrolehonden Die worden vooral ingezet in de havens, op zoek naar slachtoffers van mensenhandel.

8 aanvalshonden Die maken deel uit van de speciale eenheden

5 lijkenhonden

3 brandhaardhonden

0 covid-honden De opleiding is stopgezet. “Er bestaan genoeg andere manieren nu om covid te detecteren”, klinkt het.