De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta heeft geen zin meer in een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Sophie Wilmès. 

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta heeft geen zin meer in een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Sophie Wilmès. 

Diplomatieke rel tussen België en Rwanda na kritiek door minister Sophie Wilmès

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zal haar Rwandese ambtgenoot Vincent Biruta deze week dan toch niet ontmoeten in New York. Wilmès wilde verhaal halen voor het “oneerlijk proces” dat maandag uitmondde in de veroordeling tot 25 jaar cel van Paul Rusesabagina, een politieke tegenstander van president Paul Kagame. Maar Rwanda is niet opgezet met de Belgische kritiek en annuleert de ontmoeting.

Rusesabagina, die tijdens de genocide in 1994 als hotelmanager van Hotel des Mille Collines meer dan duizend landgenoten bescherming bood en wereldberoemd werd na de film Hotel Rwanda, heeft ook de Belgische nationaliteit. Vandaar dat Wilmès sinds zijn opsluiting vorig jaar stille diplomatieke druk uitoefende op Kigali om zijn rechten te respecteren. Veel bracht dat niet op. Nu verandert Wilmès het geweer van schouder. Volgens haar “kreeg Rusesabagina geen eerlijk proces en werd het vermoeden van onschuld niet gerespecteerd”.

Volgens het Rwandese regime bewijst die uitspraak “de minachting van België voor het Rwandese rechtssysteem. Daarom zal de geplande ontmoeting op ministerieel niveau niet plaatsvinden”. (hca)