De stad gaat nu samen met de leden van de zelfoogsttuin bekijken hoe het verder moet. 

De stad gaat nu samen met de leden van de zelfoogsttuin bekijken hoe het verder moet. © Bert De Deken

De Troef stopt als concessiehouder van stadsboerderij

Turnhout -

Na een jaar bemiddelen tussen De Troef, dat de stadsboerderij uitbaat, en de leden van de CSA-zelfoogsttuin hebben Stad Turnhout en het maatwerkbedrijf beslist om “als vrienden uit elkaar te gaan”. Samen met de leden wordt nu bekeken onder welke vorm de zelfoogsttuin verdergaat.

Wouter Adriaensen

De concessie voor de uitbating van de CSA-zelfoogsttuin aan de Turnhoutse stadsboerderij in het noorden van de stad is sinds het begin, in april 2014, in handen van maatwerkbedrijf De Troef. CSA staat voor Community Supported Agriculture ofwel door de gemeenschap ondersteunde landbouw. De steun van de leden verdween echter volledig toen De Troef anderhalf jaar geleden de stadsboer ontsloeg, volgens de leden de sterkhouder van de zelfoogsttuin. Zij dienden daarop een klacht in bij de stad.

Er bleek stevige ruis op de lijn tussen De Troef en de leden te zitten. “Er heerste een sfeer van teleurstelling en zelfs animositeit, vooral rond het participatieve luik”, zegt schepen voor Milieu en Duurzaamheid Astrid Wittebolle (Groen). “Een jaar geleden zijn we intensief in gesprek gegaan met beide actoren.” Daaruit bleek dat de visies van De Troef en de stad voor de zelfoogsttuin niet meer met elkaar strookten.

Met leden rond tafel

“Er zijn een aantal dingen misgelopen, die wilden we dan ook recht trekken”, zegt Koen Van den Brande, bestuurder van De Troef. “Maar er bleek toch een discrepantie tussen onze commerciële activiteit als privébedrijf en het participatieve CSA-principe, op verschillende vlakken, zoals veiligheid en personeelsbeleid. Het was eerder niet kunnen dan niet willen. We hebben het afgelopen jaar goed samengewerkt met de stad, maar zeggen nu de concessie op.”

Zowel de stad als De Troef benadrukken dat ze “als vrienden” uit elkaar gaan. Een jaar geleden stonden de leden en De Troef nog lijnrecht tegenover elkaar. “Deze maand nog zitten we met de vier ledenvertegenwoordigers rond de tafel”, zegt schepen Wittebolle. “We starten een nieuw traject op om te bekijken in welke vorm we verdergaan met de zelfoogsttuin.”

De Troef engageerde zich nog voor de overgangsperiode richting een nieuwe exploitant. Het maatwerkbedrijf blijft ook samenwerken met de stad voor de uitbating van brasserie Veldekenshof vlak bij de stadsboerderij, bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve aan het Turnhouts Vennengebied en verschillende Fietspunten.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio