Links: een archiefbeeld van Maanrock. Met DWW Fest krijgt Mechelen er nog een stadsfestival bij dit jaar. Rechts: ambassadeurs Kawtar Ehlalouch, Stéphan Tanganagba en Gloria Monserez. 

Links: een archiefbeeld van Maanrock. Met DWW Fest krijgt Mechelen er nog een stadsfestival bij dit jaar. Rechts: ambassadeurs Kawtar Ehlalouch, Stéphan Tanganagba en Gloria Monserez. ©  Gil Plaquet, VRT

Mechelen is gaststad voor De Warmste Week dit jaar: stadsfestival voor jong en oud wordt nieuwe blikvanger

Mechelen -

De Warmste Week van Studio Brussel, MNM en Eén komt naar Mechelen. Opvallend is dat er deze keer ook een heus stadsfestival zal georganiseerd worden. “Een groot feest met een belangrijke boodschap: daar zetten we graag mee onze schouders onder”, zegt voorzitter van Mechelen Feest Kristof Calvo (Vld-Groen-M+).

Tom Vets

Vanaf dit jaar slaat de VRT met De Warmste Week een nieuwe weg in. Er is één thema, aangereikt door jongeren. De solidariteitsactie draaide vorig jaar rond vrijwilligerswerk, maar dit jaar gaan ze opnieuw centen inzamelen. Dat geld zal naar projecten gaan die ervoor zorgen dat iedereen in alle vrijheid zichzelf kan zijn. Dat wordt meteen het thema van #DWW21: ‘Kunnen zijn wie je bent’.

De Warmste Week vorig jaar. Toen werden uren vrijwilligerswerk ingezameld, dit jaar gaat de actie opnieuw geld inzamelen. 

De Warmste Week vorig jaar. Toen werden uren vrijwilligerswerk ingezameld, dit jaar gaat de actie opnieuw geld inzamelen. ©  VRT

De bedoeling is om dat thema op de kaart te zetten en geld in te zamelen voor allerlei projecten die gerealiseerd worden in 2022. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een project dat tewerkstellingskansen biedt aan mensen met mentale achterstand, een sportclub die zorgt dat mensen met een visuele beperking hun favoriete hobby kunnen uitoefenen, een vluchthuis voor mishandelde vrouwen of een steunproject voor LGBTQI+- jongeren.

Ook volgende edities in steden

De komende edities gaan telkens door in een wisselende gaststad. In 2022 wordt dat Hasselt, het jaar erna Brugge. Maar de komende kerstdagen strijkt De Warmste Week dus neer in Mechelen. Van 18 tot 24 december worden StuBru en MNM een week lang DWW Radio. Alle uitzendingen komen vanuit de stad van de Maneblussers en zijn in beeld te volgen via Eén en VRT NU.

Stubru-dj Fien Germijns en MNM-dj Peter Van de Veire. 

Stubru-dj Fien Germijns en MNM-dj Peter Van de Veire. ©  VRT

“Het klinkt als een one-week-radio-stand tussen Stubru en MNM. Maar als we daarmee Vlaanderen kunnen mobiliseren om het verschil te maken én geld in te zamelen, kunnen we daar alleen maar zeer enthousiast over zijn”, aldus MNM-dj Peter Van de Veire en Stubru-dj Fien Germijns. “Het wordt een Week zo Warm als de goesting in ons hart.“

Vlam op Grote Markt

Als voorsmaakje zal er woensdag al De Warmste Ochtendshow vanuit Mechelen zijn. Ambassadeurs Gloria Monserez , Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba schilderen het thema en de vlam van De Warmste Week in het groot op de Grote Markt.

Ambassadeurs Kawtar Ehlalouch, Stéphan Tanganagba en Gloria Monserez. 

Ambassadeurs Kawtar Ehlalouch, Stéphan Tanganagba en Gloria Monserez. © VRT

Dat De Warmste Week echt voor een nieuwe aanpak kiest, blijkt ook uit de komst van het DWW Fest, een nieuw stadsfestival voor jong en oud dat in het teken staat van het De Warmste Week-thema.

Er staat van 18 tot 24 december een groot muziekfestival op de agenda. Je kan ook workshops, cinemavoorstellingen en andere evenementen bijwonen. Jongeren zullen van zich kunnen laten horen in een ‘talent area’. Op die manier wil De Warmste Week in Mechelen een week lang mensen samenbrengen om het thema in de kijker te zetten.

Een archiefbeeld van Maanrock. Met DWW Fest krijgt Mechelen er nog een stadsfestival bij dit jaar. 

Een archiefbeeld van Maanrock. Met DWW Fest krijgt Mechelen er nog een stadsfestival bij dit jaar. ©  Gil Plaquet

“Grote eer voor onze stad”

Bart Somers, titelvoerend burgemeester en Vlaams Minister van Samenleven (Open Vld), ziet de plannen helemaal zitten. “Het is de kern van onze samenleving: de vrijheid om te zijn wie je bent. Het is ons hoogste goed en we moeten het met z’n allen beschermen. De Warmste Week vraagt terecht aandacht voor dit belangrijke thema. Dit is een grote eer voor onze stad.”

“Wat we als Maneblussers ook heel goed kunnen, is mensen samenbrengen en feesten”, vult voorzitter van Mechelen Feest Kristof Calvo (Vld-Groen-M+) aan. “Onze binnenstad is het perfecte decor om dit thema te vieren. Elke zomer organiseren we Maanrock, het grootste gratis stadsfestival van Vlaanderen. Maar dit jaar is er in de winter dus ook het stadsfestival van De Warmste Week. Daar zetten we graag mee onze schouders onder.”

Kristof Calvo en Bart Somers. 

Kristof Calvo en Bart Somers. ©  Joris Herregods

De concrete uitwerking van alle evenementen zal later worden bekendgemaakt.