Juul Liekens legt de eed af als schepen bij de al even nieuwe burgemeester Leen Wouters. 

Juul Liekens legt de eed af als schepen bij de al even nieuwe burgemeester Leen Wouters. © JAA

Loods Juul Liekens volle vaart vooruit als nieuwe schepen: “Uitkijken naar kerstmarkt op Marktplein”

Wijnegem -

Met de ‘promotie’ van Leen Wouters (N-VA) tot burgemeester, was een stoeltje vrijgekomen in het schepencollege. Dat is nu ingevuld door haar partijgenoot Juul Liekens. Hij kondigt meteen een Wijnegemse feestdag, Sinterklaasstoet met roetpieten en ene kerstmarkt op het Marktplein aan.

Jan Auman

Juul Liekens legde maandag de eed af in de ruime turnzaal van De Notelaar, waar de gemeenteraad opnieuw fysiek doorgang vond. “Ik ben als schepen bevoegd voor informatie en communicatie, cultuur, bibliotheek en vrije tijd, lokale economie, huisvesting, gezondheid”, overloopt de nieuwbakken bestuurder van Wijnegem zijn bevoegdheden.

“Ik maakte de voorbije maanden noodgedwongen vooral virtueel kennis met de Wijnegemse verenigingen. Mijn aanstelling valt mooi samen met de versoepeling van de coronabeperkingen. We kunnen er dus flink invliegen.”

Nautische wetenschappen

Juul Liekens (67), de nieuwe N-VA-schepen.

Juul Liekens (67), de nieuwe N-VA-schepen. © JAA

Ervaring als piloot heeft Liekens niet. Varen kan hij als de besten. Hij is licentiaat in de nautische wetenschappen. “Na een aantal jaren de wereldzeeën te hebben bevaren, ben ik meer dan drie decennia jaar rivierloods geweest op de Schelde”, aldus Liekens. Vanuit de Antwerpse zuidrand spoelde hij pas in 2014 in Wijnegem aan. In de lokale afdeling was hij al penningmeester.

 “Ik was lid en nadien leider bij KSA, monitor bij de speelpleinwerking Groot Antwerpen en organiseerde mee de schoolkampen naar Oostenrijk. Ik hou van klassieke muziek en ben leerling aan de muziekacademie, waar ik eerst viool leerde spelen en nu probeer om ook altviool in de vingers te krijgen. Ik maak deel uit van het Kempisch Symfonisch Orkest in Nijlen en zing in mannenkoor De Netezonen in Lier. Maar ik heb intussen ontdekt dat ook Wijnegem heel wat fijne verengingen telt, die voortaan mijn volle aandacht zullen genieten.”

Liekens maakt zijn rol als woordvoerder van het schepencollege meteen waar door drie grote evenementen aan te kondigen. “Op de symbolische datum 21 oktober – met een knipoog naar onze postcode - organiseren we voor het eerst een Wijnegemse feestdag. Dit jaar palmen we daarvoor de site in van de pas gerestaureerde Jan Vlemincktoren. Je kan ons monument opnieuw bezoeken en we gaan live radio maken vanop het binnenplein”, aldus de schepen van Communicatie.

De eerste viering van de Wijnegemdag, op 21 oktober, vindt plaats in en rond de Jan Vlemincktoren.

De eerste viering van de Wijnegemdag, op 21 oktober, vindt plaats in en rond de Jan Vlemincktoren. © JAA

Roetpieten

Op 2 november zal Juul Liekens samen met wellicht weer honderden Wijnegemse kinderen en hun ouders langs de kade van het Albertkanaal staan om Sinterklaas op te wachten. “Hij zal Wijnegem na het voorbije sabbatjaar wel degelijk terug verblijden met een bezoek. Met dank aan onze vrienden van het shoppingcenter die mee hun schouders zetten onder dit feestelijk onthaal met veel speelplezier voor de kinderen”, aldus Liekens.

Die kondigt aan dat de Sint dit jaar vergezeld zal zijn van roetpieten. “Voor het eerst in Wijnegem dat er geen pikzwarte Pieten komen. Maar we moeten mee met onze tijd. Alleen de twee trouwe Pieten die van nature zwart zien, behouden natuurlijk hun donkere kleur”, heeft Liekens wel vrede met de nieuwigheid.

Hele Zwarte Pieten bij de jongste ontvangst van Sinterklaas in 2019. Dit jaar zullen ze er veel lichter uitzien.

Hele Zwarte Pieten bij de jongste ontvangst van Sinterklaas in 2019. Dit jaar zullen ze er veel lichter uitzien. © JAA

Kerstmarkt

Tot slot blikt de kersverse schepen al vooruit naar het jaareinde. “Van 16 tot en 19 december zal ons grote en recent heraangelegde Marktplein voor het eerst het decor vormen voor een stemmige kerstmarkt. De interesse van de verenigingen om één van de achttien kramen te vullen, is enorm groot. Een schaatsbaan komt er niet. We hebben nog even een curlingbaan overwogen, maar ook dat bleek een te kostelijke zaak. Wees gerust: er zal genoeg te beleven zijn met onder meer elke avond een ander optreden.”

In de gemeenteraad deed Annemie Matthys opnieuw haar aantreden. De bankbediende uit de wijk Zevenbunder zetelde in de vorige bestuursperiode ook al als raadslid. Zij komt in de plaats van de van het politieke toneel verdwenen oud-burgemeester Ivo Wynants. (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio