©  AFP

Javier Torrente moet Beerschot weer op de rails krijgen: Argentijn was al T2 van Bielsa

Javier Torrente is de man die Beerschot uit het moeras moet proberen sleuren. De 52-jarige Argentijn vervangt Peter Maes, die na een 1 op 21 moest opstappen. Torrente werkte in het verleden meermaals samen met Leeds-trainer Marcelo Bielsa en geniet vooral in Zuid-Amerika veel respect. Hij neemt zijn broer Diego mee als video-assistent. Greg Vanderidt en Frank Magerman worden de nieuwe Vlaamse assistent-coaches op het Kiel.

kofr, bla

Javier Torrente was jarenlang de vaste T2 van Marcelo Bielsa. Hij werkte met Bielsa samen bij Olympique Marseille, Espanyol Barcelona en ook zes jaar lang bij de nationale ploeg van Argentinië. Als hoofdtrainer heeft Torrente ervaring bij een resem Zuid-Amerikaanse clubs, waaronder het Argentijnse Newell’s Old Boys. De voorbije jaren was hij hoofdcoach bij clubs in Chili, Colombia en Mexico. In totaal heeft hij meer dan twintig jaar ervaring als hoofdcoach en assistent, zowel in Zuid-Amerika als in Europa. Desondanks deed de naam van Torrente bij weinig voetballiefhebbers een belletje rinkelen. Het was performance manager Pieter Jacobs die de naam van Torrente intern als eerste naar voren schoof. Jacobs kent de Argentijn van in zijn periode bij Marseille.

Vanderidt, Magerman en broer Diego

Javier Torrente zal bij Beerschot bijgestaan worden door drie nieuwe assistenten. Greg Vanderidt (51) legt zijn functie als T1 bij Rupel Boom neer voor een avontuur als assistent bij Beerschot. Frank Magerman (43) wordt eveneens aan de staf van de eerste ploeg toegevoegd. Magerman is ex-speler van Beerschot en was de voorbije jaren al linietrainer bij verschillende jeugdploegen en hoofdcoach van de U15 en U16. Het is de bedoeling dat Magerman en Vanderidt de meeste veldtrainingen zullen leiden. Hoofdtrainer Torrente kan zo functioneren als een soort manager naar Engels model. Javier Torrente neemt ook zijn broer Diego mee als videoanalist. Diego Torrente (49) werkte eveneens jarenlang samen met Bielsa.

Het nieuwe viertal zal samen met keeperstrainer Patrick Nys, videoanalist Gregory De Grauwe en performance manager Pieter Jacobs de nieuwe staf vormen. Jacobs krijgt overigens een grotere rol binnen de club, hij zal onder andere verantwoordelijk zijn voor de blessurepreventie. De vele blessures van de voorbije weken worden ex-trainer Maes aangewreven. De toekomst van Frank Dauwen, die al ruim drie jaar als assistent-trainer aan de slag is bij Beerschot, is dan weer plots onduidelijk. Dauwen heeft wel nog een contract tot 2023. Vorige week werden Davy Heymans en Stefan Winters, de twee vaste assistenten van Maes, al bedankt voor bewezen diensten.

Passie en grinta

“Javier en Diego Torrente staan bekend om hun professionaliteit en gedrevenheid”, vertelt technisch manager Sander Van Praet. “Die kunnen zij koppelen aan hun ervaring op het allerhoogste niveau. We kiezen ervoor om hen samen te brengen met twee doorwinterde Belgische assistenten die de competitie en de club door en door kennen.” Voorzitter Francis Vrancken heeft vertrouwen in het nieuwe team. “Met deze mix van ervaring, passie, grinta en enthousiasme willen we het tij keren”, vertelt de voorzitter. “Voor zij die daar nog aan twijfelen: wij geven nooit op en we zullen blijven vechten.” De eerste opdracht van het nieuwe trainerskwartet: zaterdagmiddag om 16u15 op eigen veld tegen Eupen. Na een rampzalige 1 op 24 is een eerste overwinning van het seizoen méér dan welkom.

MEER OVER K. Beerschot V.A.