Veldmedewerker Toon Willems van het LIFE-project inspecteert een nestkast voor mezen. 

Veldmedewerker Toon Willems van het LIFE-project inspecteert een nestkast voor mezen. © ram

Mezen bewijzen hun nut in bestrijding van eikenprocessierups

Wortel, Merksplas, Retie -

De provincie Antwerpen heeft dit voorjaar samen met aantal partners het LIFE-project gestart om eikenprocessierupsen met natuurlijke vijanden te bestrijden. Uit de eerste resultaten blijkt dat mezen dit jaar al 453.000 rupsen verorberd hebben. Ook sluipwespen en -vliegen worden succesvol ingezet tegen de processierups.

Ronny van den Ackerveken

Wie al eens met de brandharen van de eikenprocessierups in contact is gekomen, weet dat die voor irritatie kunnen zorgen. Om op een ecologische manier het aantal rupsen te verminderen, zijn de provincies Antwerpen en Limburg samen met de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Gelderland in het LIFE-project gestapt. “Daarbij worden mezen ingezet als rovers”, legt provinciaal experte eikenprocessierups Kathleen Verstraete uit. “Koolmezen eten alle stadia in het leven van de processierups, pimpelmezen de eerste twee fasen als het nog larven zijn.”

Een bomenrij met mezenkastjes in Wortel-Kolonie.

Een bomenrij met mezenkastjes in Wortel-Kolonie. © ram

“In Vlaanderen en Nederland zijn in totaal 360 nestkasten gehangen aan geïnfecteerde bosrijen. Voor de provincie Antwerpen gaat het om negentig nestkasten in Wortel-Kolonie (Hoogstraten), Merksplas en Retie. In 46% zijn eieren of jongen aangetroffen. Een snelle berekening leert dat de mezenjongen in onze provincie 453.000 processierupsen hebben gegeten. We merken ook dat de populatie van de rupsen groter is op plaatsen waar geen mezenkasten hangen.”

Provinciaal experte eikenprocessierups Kathleen Verstraete gaf dinsdag toelichting in Wortel-Kolonie.

Provinciaal experte eikenprocessierups Kathleen Verstraete gaf dinsdag toelichting in Wortel-Kolonie. © ram

Sluipwespen en -vliegen zijn parasieten die zich graag op de rupsen nestelen. “We hebben verschillende bermtypes vergeleken om te kijken welke de meeste sluipwespen en -vliegen lokken”, zegt Kathleen Verstraete. “Het gaat onder andere om bloemrijk, grassig of ingezaaid met een bloemenmengsel. In alle bermtypes hebben we het aantal processierupsennesten en de grootte ervan nagekeken. Voor de nesten in de provincie Antwerpen is een parasiteringsgraad van 70% vastgesteld. De resultaten van welk bermtype het beste is, zijn nog niet gekend.”

Poppenrover

“Een derde natuurlijke bestrijder die we willen inzetten, is de poppenrover. Dat is een inheemse keversoort die elf grote rupsen per dag eet. Sinds 2007 is de poppenrover in ons land niet meer waargenomen, maar de bedoeling is om een kweekprogramma op te starten. Enkele projectmedewerkers gaan daarvoor een opleiding volgen in het buitenland.”

Plastiek helpt niet

Dit jaar werden zevenhonderd eikenprocessievlinders geteld, tegenover bijna vijfduizend vorig jaar en 2.500 in 2019. “Het koude voorjaar en de natte, koele zomer van dit jaar spelen mee. Onder voorbehoud zijn er volgend jaar minder rupsen. Plastiek of kleefstrips rond bomen bevestigen, helpt niet tegen de processierups. Op kleefstrips blijven zelfs meer natuurlijke vijanden plakken dan de rupsen”, aldus Kathleen Verstraete.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio