Els Van Doesburg. 

Els Van Doesburg. ©  Jeroen Hanselaer

Grote verschillen in vaccinatiegraad binnen Antwerpen: binnenstad haalt 87,5%, Luchtbal slechts 60,5%

Antwerpen -

De vaccinatiegraad bij de Antwerpenaars boven de 12 jaar ligt op 78%. In het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo is 83% van de totale bevolking gevaccineerd, in het stadscentrum zelfs 87,5%. Maar in de wijk Luchtbal ligt het percentage slechts op 60,5%. Bij jongeren tussen 12 en 17 jaar valt de lage vaccinatiegraad op in postcode 2018.

Sacha Van Wiele

De cijfers van de vaccinatiegraad in Antwerpen zijn van 10 september. Ze zullen dus vandaag al hoger liggen. Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) is ervan overtuigd dat de grens van 70% gevaccineerden in elk district zal worden gehaald. Dat er wel wat verschillen zijn tussen de districten en de wijken in het district Antwerpen heeft verschillende verklaringen.

 

“Er is de grote diversiteit in onze stad”, zegt van Doesburg. “Het betreft zowel de etnisch-culturele achtergrond als de sociaal-economische positie van de bewoners in een district of een wijk. Sommigen kiezen nog niet voor een vaccin. Een belangrijke factor is ook de gemiddelde leeftijd in een district. De wijk Luchtbal bijvoorbeeld heeft een vaccinatiegraad van 60,5%. Dat komt omdat meer dan 25% van de inwoners daar jonger dan 12 jaar zijn en dus nog niet kunnen worden gevaccineerd. Deze wijk zal dus ook niet de grens van 70% halen.”

Ook laag in Joodse wijk

De vaccinatiegraad bij de eerste prik in de stad Antwerpen bij kinderen tussen 12 en 17 jaar ligt ondertussen op 69%. Een cijfer dat opvalt is de 58% in de postcode 2018. Het gemiddelde in het district Antwerpen is 65%. Een mogelijke verklaring is de aanwezigheid van een grote Joodse en Turkse gemeenschap. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat er weinig kinderen zijn gevaccineerd. Zij kunnen een vaccin gekregen hebben in Israël of Turkije.

“De vaccinatiestatus van bijvoorbeeld een leerling is een element in het medisch dossier en dus niet publiek bekend”, zegt van Doesburg. “Met onze vaccinatiestrategie zetten we nu in op de wijken en de scholen. Zo willen we de vaccinatiegraad nog verder opkrikken. Met het bereiken van 70% vaccinatie bij 12- tot 18-jarigen heeft Antwerpen al een knap resultaat neergezet.”

LEES OOK: 7 op de 10 Antwerpse jongeren kreeg al minstens één coronaprik

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio