Geitenboer Ton Jansen geeft uitleg aan vijfdejaars uit Brecht tijdens de plattenlandsklassen.  

Geitenboer Ton Jansen geeft uitleg aan vijfdejaars uit Brecht tijdens de plattenlandsklassen.  © Elke Lamens

Kinderen knuffelen geiten, en leren meteen wat bij over boerenstiel

Brecht -

Geitenboer Ton Jansen kreeg vandaag 180 vijfdejaars en collega land- en tuinbouwers uit Groot-Brecht over de vloer. Op initiatief van vzw ’t Pleckske vonden er plattelandsklassen plaats. De kinderen leerden onder meer waar het vlees en de groenten op ons bord en de melk in ons glas vandaan komen.

Het is de eerste keer dat Brecht deelneemt aan deze Binnen Bij Boeren-dag. Hiervoor werkte Plattelandsklassen met vzw ’t Pleckske samen. Meer sympathie creëren voor de boerenstiel, dat was het opzet.

“Deze klassen worden dit jaar georganiseerd in zeven gemeenten in de Noorderkempen”, weet Karlijn Van Duffel van Plattelandsklassen. “Zij krijgen hiervoor subsidies van Leader. Het idee is dat kinderen kritisch leren nadenken over wat ze in hun mond steken en beseffen dat dat dankzij onze landbouwers is.” Ze mochten ook van lokale koemelk, geitenmelk, hesp en braambessen proeven.

Karlijn Van Duffel maakt de 180 leerlingen wegwijs op de plattelandsklassen.

Karlijn Van Duffel maakt de 180 leerlingen wegwijs op de plattelandsklassen. © Elke Lamens

Brecht steunt het initiatief. “De land- en tuinbouwers die aan deze dag deelnemen, zijn een staalkaart voor Brecht. Dat is ook het verschil met de Dag van de Landbouw waar je één bedrijf bezoekt. Hier komt een veel ruimer spectrum aan bod”, meent landbouwschepen Frans Van Looveren (CD&V).

Dat beamen melkveehouder Leo Van Rompaey, varkensboer Davy Hens, vleesveehouder Marc Vrints, kippenhouder Brent Wouters en tuinbouwer Wim Joosen volmondig. “Je merkt dat de kinderen heel weinig van landbouw afweten aan de vragen die ze stellen. Zoals ‘Kunnen varkens na drie maanden al biggetjes krijgen? Als ik een fruitboom plant, heb ik dan ineens ook fruit?’. Door die onwetendheid weg te werken, creëren we ook een positiever imago bij de volgende generatie.”

Ton Jansen stelde dus graag zijn bedrijf open voor deze ontmoeting. “Het is belangrijk dat mensen deze sector en de producten die we afleveren, leren kennen. We organiseren vaker rondleidingen, elk jaar komen er ook kleuters. Voor hen is dat vaak een eerste kennismaking met de landbouw. Geiten zijn heel dankbaar, want kindvriendelijker en aanhankelijker”, vertelt hij.

Vijfdejaars Jutta, Aube en Lynn van GBS De Sleutelbloem vonden de geiten het leukste onderdeel van de plattelandsklassen.

Vijfdejaars Jutta, Aube en Lynn van GBS De Sleutelbloem vonden de geiten het leukste onderdeel van de plattelandsklassen. © Elke Lamens

Alle gasten moesten wel eerst hun voeten ontsmetten. “We zijn een gesloten bedrijf. Er komen geen geiten van buitenaf om ziektes te vermijden.” Het bedrijf telt 625 geiten die tweemaal per dag worden gemolken. Vijftien jaar geleden schakelde Jansen over van koeien naar geiten. “We moesten toen grote investeringen doen om rendabel te blijven. Er waren toen nog niet veel geitenboeren.”

Geiten zijn kindvriendelijke dieren.

Geiten zijn kindvriendelijke dieren. © Elke Lamens

De geiten laten zich makkelijk aaien door de kinderen.

De geiten laten zich makkelijk aaien door de kinderen. © Elke Lamens

De geitenmelk gaat naar de melkerij waar kaas wordt gemaakt, maar ook melkpoeder, vooral bestemd voor de Aziatische markt. “Daar is veel vraag naar melkpoeder voor baby’s en zijn ze meer vertrouwd met geitenmelk. Je kan het het best vergelijken met halfvolle koemelk, er zitten evenveel vet en eiwitten in, maar is veel lichter verteerbaar.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio