Moeder Micheline Duysens bij één van de herdenkingsplekken ter ere van Didier in haar woning in Schilde.  

Moeder Micheline Duysens bij één van de herdenkingsplekken ter ere van Didier in haar woning in Schilde.  © JAA

Ontroerend herdenkingsmoment voor vijf jaar geleden verdronken Didier (25): “Hoop op gerechtigheid leeft nog”

Schilde, Merksem -

Zaterdag zal het precies vijf jaar geleden zijn dat de toen 25-jarige Didier Bartholomeus na een noodlottige nachtelijke taxirit verdronk in het Dokske van Merksem. Zijn moeder Micheline Duysens treurt nog elke dag om haar enig kind. Ze hield zopas een herdenkingsmoment voor Didier in het bijzijn van zijn en haar vrienden. Ze kijkt uit naar het arrest van het hof van beroep. “Hopelijk volgt er alsnog gerechtigheid”, verwijst ze naar de rol van de illegale taxichauffeur die volgens Micheline en haar raadsman Walter Damen op z’n minst erg nalatig is geweest.

Het was een warme gebeurtenis in het tuintje van Micheline Duysens aan de Wisselstraat in Schilde. Dat was niet alleen omdat de septemberzon zo fel scheen. Centraal stond een kader vol foto’s van Didier in de fleur van z’n leven. Barry, de Krikke, Jens en Joni waren er. Het zijn de vier vrienden waar hij vaak mee optrok en waarmee hij trouw de wedstrijden van Antwerp bijwoonde. Maar ook zijn oom Luc, burgemeester Dirk Bauwens en andere vrienden van de lokale N-VA in Schilde waren er. Zijn moeder zit er in de gemeenteraad.

Micheline had voor broodjes, taart en veel pintjes gezorgd. “We hebben samen herinneringen opgehaald en veel gelachen om de avonturen die Didier samen met zijn kameraden heeft beleefd”, vertelt zijn moeder, die twee jaar geleden ook haar echtgenoot moest afgeven na een slepende ziekte. “Natuurlijk zijn er nu en dan tranen gevloeid, zeker na het samen zingen van de voetbalhymne You’ll never walk alone. Het gemis blijft immens groot. Maar het gevoel dat ik er niet alleen voor sta, sterkt me.”

Micheline Duysens met vrienden, waaronder burgemeester Dirk Bauwens, op het herdenkingsmoment voor Didier vijf jaar na zijn tragische dood.

Micheline Duysens met vrienden, waaronder burgemeester Dirk Bauwens, op het herdenkingsmoment voor Didier vijf jaar na zijn tragische dood. © JAA

Bij de moeder van Didier leven er nog altijd gevoelens van frustratie en onbegrip over de afloop van de rechtszaak naar aanleiding van de mysterieuze dood van haar zoon. Eind 2018 werd de illegale taxichauffeur Saddam E.A. vrijgesproken door de correctionele rechtbank van Antwerpen. Hij was het die een dronken Didier midden in de nacht had opgepikt om hem van het Eilandje naar zijn huis in Schilde te vervoeren.

“Hij heeft ons zelfs bespuwd in de buurt van de rechtbank”, haalt Micheline een van de pijnlijke herinneringen aan. “Ik heb geen woorden voor die man en de uitspraak van de rechtbank betekende een zware slag. Voor mij blijft het zonneklaar dat die chauffeur wél een belangrijk aandeel heeft gehad in de dood van mijn kind.”

In beroep tegen vonnis

Micheline Duysens was aanvankelijk niet van plan om in beroep te gaan tegen het vonnis, dat voor haar onrechtvaardig aanvoelt. Na verloop van tijd besliste ze om dat alsnog te doen. Dat deed ze noodgedwongen via een burgerlijke procedure, want het Openbaar Ministerie besloot geen verzet meer aan te tekenen. De chauffeur zal dus sowieso niet naar de cel moeten.

Bij zowel Micheline als haar raadsman en dorpsgenoot Walter Damen leeft de hoop dat het hof van beroep op 5 oktober een arrest zal vellen dat een ander licht kan werpen op de dood van Didier. “Het siert de rechter dat hij deze zaak bijzonder ernstig neemt en niet over één nacht ijs gaat om tot zijn conclusie te komen”, zegt Damen over de behandeling.

De tatoeage die Micheline twee jaar geleden op haar onderarm liet plaatsen om Didier altijd dicht bij haar te hebben.

De tatoeage die Micheline twee jaar geleden op haar onderarm liet plaatsen om Didier altijd dicht bij haar te hebben. © JAA

Plaatsbezoek rechter

“We zijn liefst zeven keer opgeroepen om te verschijnen en toelichting te geven. De rechter heeft zelfs persoonlijk een bezoek gebracht aan de plek waar Didier in het water is terechtgekomen om een goede inschatting te kunnen maken van de omstandigheden. Alleen al het feit dat een vertegenwoordiger van het gerecht nu wel een luisterend oor biedt, werkt louterend voor mijn cliënte.”

Walter Damen en Micheline zien in deze burgerlijke beroepsprocedure meer dan een symbolische strijd. “We zijn ervan overtuigd dat de dood van Didier het gevolg was van ‘schuldig hulpverzuim’ vanwege die ‘taxibestuurder’”, zegt de bekende advocaat.

“Iemand in die toestand (Didier had erg veel gedronken, red.), op die verlaten plaats bij het water en op dat tijdstip aan zijn lot overlaten, dat doe je niet als mens. Bovendien is er een oorzakelijk verband tussen die fout en het tragische vervolg. Daarom ook menen we aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding, al primeert ‘gerechtigheid’ halen op dat geld. Het verlies van een kind kun je natuurlijk niet in euro uitdrukken.” (Jan Auman)

De urne met de as van Didier heeft een prominente plek in de woonkamer van Micheline.

De urne met de as van Didier heeft een prominente plek in de woonkamer van Micheline. © JAA

Ook de kameraden van Didier woonden de herdenking bij.

Ook de kameraden van Didier woonden de herdenking bij. © JAA

Wijlen Didier Bartholomeus, die zaterdag 25 september 2021 30 jaar oud zou zijn geworden.

Wijlen Didier Bartholomeus, die zaterdag 25 september 2021 30 jaar oud zou zijn geworden. © rr

Vrienden van Didier hadden vorig jaar een memoriaal gemaakt aan het Dokske, waar hun kameraad tragisch om het leven kwam in 2016. De kleuren verwijzen naar de club van hun hart.

Vrienden van Didier hadden vorig jaar een memoriaal gemaakt aan het Dokske, waar hun kameraad tragisch om het leven kwam in 2016. De kleuren verwijzen naar de club van hun hart. © RR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio