© RTV

Zorgpersoneel spreekt zich uit tegen privatisering: “Nefast voor ons én onze bewoners”

Heist-op-den-Berg -

Vakbonden ACOD, ACV en VSOA organiseerden dinsdag prikacties aan openbare woonzorgcentra in Vlaanderen. Ook bij woonzorgcentrum Berkenhof in Heist-op-den-Berg liet het personeel ’s middags even zijn stem horen tegen de mogelijke privatisering en commercialisering van de openbare zorg.

Kristof Van Rompaey

In het Vlaams Parlement ligt een voorstel op tafel waarin staat dat dat woonzorgcentra en andere zorginstellingen van een OCMW of gemeente een apart bedrijf kunnen oprichten. Private investeerders zouden zich daarin kunnen inkopen tot 49% van het kapitaal. De vabkonden vrezen dat een hardnekkige winstlogica daardoor gaat primeren op kwalitatieve en betaalbare zorg voor iedereen.

“Hopelijk wordt er naar deze actie geluisterd”, zegt zorgkundige Sandra Wyns ().

“Hopelijk wordt er naar deze actie geluisterd”, zegt zorgkundige Sandra Wyns (). © rr

“Zoals al bleek uit eerdere privatiseringen van openbare diensten, draait dat steeds uit op slechtere en moeilijkere arbeidsomstandigheden voor de medewerkers”, zegt vaste afgevaardigde Valérie Castrel van ACOD. “Voor bewoners van woonzorgcentra zal de dagligprijs vermoedelijk de hoogte ingaan, met alle gevolgen van dien voor een goede zorgverlening.”

‘Historische vergissing’

De vakbonden vrezen dat tegelijk op nagenoeg alles gaat bespaard worden om de winsten van investeerders te garanderen. Zorgkundige Sandra Wyns van wzc Berkenhof hoopt dat de beleidsmakers het decreet alsnog afvoeren. De impact zou volgens haar nefast zijn voor medewerkers én bewoners. “Hetzelfde werk dreigt dan te moeten gebeuren met minder personeel. De kans zit er ook in dat we er taken bijkrijgen, waardoor we minder met onze bewoners bezig kunnen zijn. Hopelijk wordt er dus naar deze actie geluisterd.”

Meer dan zestig middenveldorganisaties uit de zorgsector spraken zich in een open brief uit tegen het ‘privatiseringsdecreet’. “Helaas blijven de parlementsleden van de meerderheid potdoof voor alle argumenten. De gevolgen zijn nochtans niet min. We durven zelfs te spreken van een historische vergissing”, luidt het bij de vakbonden. “Deze beslissing treft op termijn iedere Vlaamse burger. Ze brengt de toegankelijkheid, de kwaliteit en de betaalbaarheid van zorg en welzijn in het gedrang. De toekomst van de openbare zorgsector staat op het spel.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio