De bewoners kijken er elke dag naar uit om van hun eten te genieten. 

De bewoners kijken er elke dag naar uit om van hun eten te genieten. © Tommy Maes

Diëtist Witte Meren getuigt: “Genieten van eten blijft voor personen met dementie een belangrijke houvast”

Mol -

Ook voor personen met dementie blijven de dagelijkse maaltijden en vooral ervan genieten onontbeerlijk. Naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag toonde het dienstenbedrijf Sodexo hoe dat in zijn werk gaat in woonzorgcentrum Witte Meren in Mol.

Gezond, voedzaam en lekker eten is voor iedereen belangrijk, ook voor ouderen en personen met dementie is dat het geval. Veel woonzorgcentra besteden daar ook veel aandacht voor. Dat is onder meer het geval bij Witte Meren in Mol, dat voor de maaltijden samenwerkt met dienstenbedrijf Sodexo.

“Als je ouder wordt, verminderen je hongergevoel, eetlust en smaakvermogen. Toch blijft het belangrijk om voldoende te eten”, zegt diëtist Eline Hendriks. “Oudere mensen die onvoldoende eten, verliezen niet alleen gewicht, maar worden ook minder mobiel. Daarom volgen we dat ook goed op bij de bewoners van het woonzorgcentrum.”

“Zo wegen we geregeld de bewoners en onderzoeken we bij eventueel gewichtsverlies wat de oorzaak is”, legt Hendriks uit. “Wie extra voedingsstoffen nodig heeft, krijgt bijvoorbeeld een soep die extra verrijkt is. Maar het belangrijkste is dat je ook op hogere leeftijd kan blijven genieten van je eten. Daar besteden we extra werk aan.”

Kruiden en specerijen

Het cliché van flauwe gepureerde papjes is bijvoorbeeld al lang verleden tijd. “Door middel van gevarieerde kruiden en specerijen zorgen we er net voor dat de bewoners smaak hebben aan hun eten”, vertelt Hendriks. “We kiezen ook voor recepten die hen doen terugdenken aan hoe ze het vroeger zelf klaarmaakten. We vragen geregeld aan bewoners wat ze nog eens op het menu willen en dat brengen we dan ook op de kaart. In de mate van het mogelijke, want bijvoorbeeld taaiere vleessoorten zoals steak of koteletten kunnen we moeilijk op het menu zetten omdat je die op oudere leeftijd heel moeilijk kan kauwen.”

“Uiteraard houden we altijd rekening met de noden van elke individuele bewoner. Zo passen we de structuur van de maaltijd aan hoe de bewoner al dan niet goed kan kauwen.”

“Ook de borden zijn bijvoorbeeld niet volledig wit, maar hebben een rode rand”, toont diëtist Eline Hendriks.

“Ook de borden zijn bijvoorbeeld niet volledig wit, maar hebben een rode rand”, toont diëtist Eline Hendriks. © Tommy Maes

Ook de beleving van de maaltijd is heel belangrijk, zeker bij ouderen met dementie. “Kleur speelt daarbij een belangrijke rol”, zegt Hendriks. “Niet alleen bij het eten zelf zorgen we voor een gevarieerd beeld. Zo blijven vlees, groenten en aardappelen afzonderlijk en brengen we variatie op het vlak van kleur. Ook de borden zijn bijvoorbeeld niet volledig wit, maar hebben een rode rand. Onderzoek wijst uit dat rood als kleur het langste bijblijft.”

“Ook proberen we bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij het eten. De bewoners hebben bijvoorbeeld mee het dessert gemaakt: een rode plattekaastaart. Alle aandacht die we aan de kwaliteit, smaak en beleving van de maaltijden besteden, werpt vruchten af. De bewoners kijken er elke dag naar uit om van hun eten te genieten en dat verhoogt de levenskwaliteit.”

Ook het personeel van woonzorgcentrum Witte Meren staat achter die filosofie. “Omdat eten bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners, hechten wij belang aan kwaliteitsvolle maaltijdzorg”, luidt het.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio