Luc Versteylen plant een boom. De burgemeester hier in Zandhoven ook extra werk van te maken.  

Luc Versteylen plant een boom. De burgemeester hier in Zandhoven ook extra werk van te maken.  ©  PDW - VUM

Gemeente tekent lokaal energie- en klimaatpact

Zandhoven -

De Zandhovense gemeenteraad heeft een engagement voor het lokaal energie- en klimaatpact goedgekeurd. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) verklapte in de marge dat de gemeente binnenkort nog een bos aanplant aan De Voort in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos.

Kristin Matthyssen

Het lokaal energie- en klimaatpact is een pact tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten. De lokale besturen gaan een engagement aan om de voorgestelde doelstellingen te behalen. De regering zorgt voor financiële ondersteuning. In totaal wordt er voor 2021 een subsidie van 24.324.010 euro voor klimaatacties van gemeenten voorzien. De gemeenten moeten wel het Burgemeesterconvenant 2030 ondertekenen of ondertekend hebben.

In zijn jongste voorwoord in het gemeenteblad bracht burgemeester Luc Van Hove (CD&V) al een verrassende hommage aan wijlen pater Luc Versteylen. “Ik heb hem verschillende keren in het gemeentehuis mogen ontvangen”, zegt Van Hove. “En ik moet nu toegeven dat hij toch een visionair is geweest. Als we zien wat er nu allemaal misloopt in de wereld met de overstromingen en extreme natuurrampen.”

Volgens Van Hove kan Zandhoven het engagement waarmaken. “We zitten hier al met Zonnewind en ook de bloembollen- en behaagactie van Zandhoven Natuurlijk is volop bezig. We steunen Natuurpunt logistiek, niet financieel. Als gemeente gaan wij samen met het Agentschap Natuur en Bos nog een weiland met bos aanplanten aan de Voort. We hebben de voorbije winter al veel nieuwe straatboompjes aangeplant. Ook de duurzame mobiliteit en droogteproblematiek liggen ons aan het hart.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio