Natuurpunt-vrijwilligers Dirk Hautekiet, Peter Block, Dré Arnouts, Rudi Bosschaerts en Herman De Boeck proberen de kamsalamander te redden in Kooldries.  

Natuurpunt-vrijwilligers Dirk Hautekiet, Peter Block, Dré Arnouts, Rudi Bosschaerts en Herman De Boeck proberen de kamsalamander te redden in Kooldries.  © Elke Lamens

Reddingsactie vrijwilligers Natuurpunt in natuurgebied Kooldries: “Kamsalamander met uitsterven bedreigd”

Brecht -

Vrijwilligers van Natuurpunt waren deze voormiddag druk in de weer in natuurgebied Kooldries. Ze maken er twee poelen vrij en groter om de kamsalamander te redden. In acht jaar tijd is de populatie er drastisch gedaald van vijfhonderd naar een twintigtal.

De Kooldries is één van de plekken in onze regio waar de zeldzame kamsalamander voorkomt. Het dier staat echter op de Europese Rode Lijst, wat betekent dat het met uitsterven is bedreigd en dat merken ze ook in natuurgebied Kooldries.

“We hebben recent nog tellingen gedaan en we halen in onze fuik nog maar gemiddeld twintig kamsalamanders boven. Acht jaar geleden waren dat er nog zo’n vijfhonderd”, weet Natuurpunt-vrijwilliger Peter Block. Dat is geen 5% meer van de originele populatie.

Om de populatie opnieuw te vergroten, worden nu twee poelen in het zuiden van het gebied aangepakt. “Door bladval en rietgroei verlanden de poelen. Het water staat nog maar tien centimeter hoog, terwijl de kamsalamander een diepte van tachtig centimeter tot een meter water nodig heeft om zich te kunnen voortplanten”, legt collega Rudi Bosschaerts uit.

De kamsalamander noemt niet voor niets ook de grote watersalamander; Om zich voort te planten moet de poel een meter diep zijn.

De kamsalamander noemt niet voor niets ook de grote watersalamander; Om zich voort te planten moet de poel een meter diep zijn. © RR

In totaal telt het gebied dertig poelen, maar slechts in vier ervan kunnen ze de kamsalamander nog monitoren. “De rest staat droog. Er zijn hier geen waterlopen in de buurt die voor aanvoer kunnen zorgen. We moeten het echt van de regenval hebben. De twee poelen waar we nu aan werken moeten we daarom drie keer zo groot maken om meer water te kunnen opvangen.”

Daarvoor worden de huidige poelen vrij gemaakt en ervoor gezorgd dat ze opnieuw veel licht en zon krijgen. “Amfibieën hebben warmte nodig. We laten ook het hout dat we kappen liggen. Daar overwinteren de dieren en vinden ze insecten”, vult Block aan.

Tegen november moeten de werken klaar zijn. “Dan wordt telkens in de helft van een poel slib geruimd. De werken zijn gespreid over twee jaar zodat we geen schade berokkenen aan fauna en flora.” Alle hulp is overigens welkom.

 (ella)

www.antwerpennoord.be
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio