Yves en Veerle voor de Swaenhoeve. De loft onder de rieten kap wordt ook verhuurd. 

Yves en Veerle voor de Swaenhoeve. De loft onder de rieten kap wordt ook verhuurd. ©  kristin matthyssen

Koppel start in volle coronacrisis bosglamping achter vroegere hoeve van architect Rombouts

Out of Africa-gevoel, maar dan in Zoersel

Zoersel -

Naar het schijnt landde koning Boudewijn er ooit nog met een helikopter en was ook koning Albert er te gast. Nu kan iedereen op het ritme van de Friese paarden komen genieten in De Swaenhoeve aan de Sint-Antoniusbaan in Zoersel, de vroegere woon- en werkstek van de overleden architect Raymond Rombouts. Yves (62) en Veerle (58) Van Craenenbroeck plaatsten tijdens de coronacrisis enkele luxueuze glampingtenten in hun bos die opgaan in de natuur.

Kristin Matthyssen

Weinige Zoerselaars die het weten, maar jarenlang resideerde een van de meest toonaangevende architecten van de twintigste eeuw in een hoevetje aan de Sint-Antoniusbaan. Raymond Rombouts werkte onder meer in opdracht van het koningshuis en restaureerde tal van herenhuizen, villa’s en kastelen. Zelf was hij verliefd op een 18de eeuwse hoeve op de baan tussen Zoersel en Sint-Antonius. Omdat ze ergens in het midden stond, heet de boerderij Huisje ten Halve in de volksmond, maar de nieuwe eigenaar Yves Van Craenenbroeck maakte daar de Swaenhoeve van, omdat hij altijd een zwak had voor zwanen.

“Wij woonden in Sint-Job en waren op zoek naar een woning waar we onze Friese menpaarden aan huis konden zetten”, vertelt Yves. “We waren dadelijk gecharmeerd door de manier waarop Rombouts deze hoeve had gerenoveerd, tegelijk heel eigentijds en stijlzuiver met behoud van de authenticiteit. Het was liefde op het eerste gezicht toen we vijf jaar geleden naar hier verhuisden.”

De Swaenhoeve. 

De Swaenhoeve. ©  rr

Hun kudde met zes Friese paarden, één Nederlandse KWPN’er, een Welsh en twee mini’s kreeg het gezelschap van een kudde Ouessant-rammen. Dat zijn Franse mini-schapen met geweldige hoorns. Met Natuurlijk Genieten geeft Yves ook paardencoaching. “Omdat onze zoon toen nog in Lanzarote woonde, hadden we de zolderverdieping onder het dak met de rieten kap helemaal uitgerust met badkamer en keukentje als logeerplek voor hem”, vertelt Yves. “In de loft kan je met zes overnachten. We hebben die dan op Airbnb gezet als boshuisje en merkten tijdens de coronacrisis de enorme nood om tot rust te komen in een groene oase. Tegelijk genoten Veerle en ik er van om onze gasten in de watten te leggen. Ons domein is vijf hectaren groot. Via een vriend die in de evenementensector zit, beslisten we om verspreid enkele glampingtenten te zetten. Voorwaarde: het moest lijken alsof ze er altijd al hadden gestaan. Er mocht geen boom voor sneuvelen en het geheel moest opgaan in de natuur.”

De Swaenhoeve. 

De Swaenhoeve. ©  kma

De glampingtenten en één boscabin, variërend met slaapplaatsen tot maximum vier of zeven personen, hebben elk een eigen toegangspad. Ze zijn uitgerust met een ecologisch droogtoilet en de keukens zijn gemaakt van petflessen. “Kokerellen, aperitieven: alles kan. Het water dat we gebruiken is hemelwater. We hebben zelfs een glampingtent met buitendouche, voor wie de complete boservaring wil beleven. Elke tent is uitgerust met een houtkachel en dus lekker warm. De groene stroom komt via zonnepanelen.”

Gezelligheid in de glampingtent. 

Gezelligheid in de glampingtent. ©  rr

Niet op een veldbed maar op goede matrassen slapen. 

Niet op een veldbed maar op goede matrassen slapen. ©  rr

Yves en Veerle hebben oog voor detail. Zo staan er Friese paardjes op het servies. Vanbinnen heb je niet de indruk in een tent te zitten, met de houten wanden. Voor één tent ontwierpen ze zelfs een romantische bedstee. Alles wat je ziet staan van decoratie tot inboedel en meubels, is te koop.

Wat ons bij de rondleiding opvalt is dat je de vogels hoort fluiten alsof ze bij op bed zitten. Alle glampingtenten staan op palen, zodat je kan uitkijken over de omgeving. “Wie wil er nu niet wakker worden met zo’n uitzicht?”, wijst Yves vanop het terras naar de wei. In onze verbeelding zijn de zwarte paarden al gnoes geworden en krijgen we een out of Africa-gevoel.

Binnen is er veel hout gebruikt. 

Binnen is er veel hout gebruikt. ©  rr

Alle tenten staan op palen. 

Alle tenten staan op palen. ©  rr

De keuken in de cabin. 

De keuken in de cabin. ©  rr

Maximum 22 gasten kunnen gelijktijdig genieten van dit concept. Kinderen mogen met de Welshpony wandelen door het domein. Yves spant op vraag ook zijn Friezen in voor een rit met de open koets. “Via de Trappistenbossen kunnen we voor een picknick naar de Brechtse Heide. Het Zoerselbos ligt aan de overkant van de baan.

Alles is Fries in De Swaenhoeve. Zelfs de erfhond is een Friese stabij. Friese hoenders zorgen voor verse scharreleieren. De helft van de gasten komt uit Nederland. Maar Yves en Veerle verwelkomden ook al Fransen en zelfs ‘toeristen’ uit Schilde.

www.deswaenhoeve.be

De boscabin. Elk logeerplekje gaat op in de natuur en biedt voldoende privacy. 

De boscabin. Elk logeerplekje gaat op in de natuur en biedt voldoende privacy. ©  rr

Marshmallows op een stokje roosteren boven het vuur. 

Marshmallows op een stokje roosteren boven het vuur. ©  rr

Yves met een van zijn Friese paarden in het bos.  

Yves met een van zijn Friese paarden in het bos.  ©  rr

Een Ouessantram. 

Een Ouessantram. ©  rr

Er zijn ook twee minipaardjes. 

Er zijn ook twee minipaardjes. ©  rr

De Friese paarden. 

De Friese paarden. ©  rr

Een bruggetje in het bos. 

Een bruggetje in het bos. ©  rr

De romantische bedstee. 

De romantische bedstee. ©  rr

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio