©  Dirk Vertommen

Afvalcontainerdief riskeert celstraf van een jaar

Heist-op-den-Berg -

Een 47-jarige man uit Heist-op-den-Berg moest zich voor de strafrechter in Mechelen verantwoorden voor enkele diefstallen. Het ging onder meer om een afvalcontainer. Het Openbaar Ministerie eiste een jaar cel.

Half juni 2019 stelde een inwoner van Heist-op-den-Berg vast dat er enkele dozen met schoenen, maar ook oude boeken verdwenen waren. Net als een gele afvalcontainer. Korte tijd later werd een man in de buurt opgemerkt die een gele container uit een auto haalde. De politie werd erbij gehaald en die identificeerde J.J. als verdachte van de diefstal. De man zelf zei dat de container met oude spullen op straat stond en hij het erg vond dat die zaken zouden weggegooid worden.

J. stond ook terecht voor de diefstal van een fiets, een voorval dat hij ontkende, en voor gevaarlijk rijgedrag. Zo had de politie J. opgemerkt toen hij nogal wild en gevaarlijk rondtoerde in Heist. De achtervolging werd ingezet en uiteindelijk kon de man tot staan worden gebracht. Hij testte positief op cocaïne en amfetamines. Tegen de Heistenaar werd een jaar effectieve celstraf gevorderd.

Werkstraf gevraagd

Advocaat Dirk Jacobs schetste de problemen waarmee zijn cliënt kampte. “Enerzijds heeft hij ADHD, anderzijds was er de jarenlange procedure die zijn partner had gevoerd tegen het Riziv. Daardoor is meneer J. boos geworden tegen het systeem”, zei de strafpleiter. “Wat betreft de diefstal kan ik bevestigen dat hij de spullen heeft meegenomen omdat hij dacht dat het om afval ging. Hij was van de plan om die zaken toch nog te proberen verkopen. Zo verdiende hij iets bij, want hij was werkloos.”

De raadsman vroeg om geen effectieve straf op te leggen maar wel een werkstraf of straf met voorwaarden. Vonnis valt op 18 oktober. (tdk)MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio