Nest Sterckx is nog niet vergeten in Heultje.  

Nest Sterckx is nog niet vergeten in Heultje.  © Nieuwsblad.be

Unieke subsidie om legendarische wielrenner te eren

Westerlo -

Het gemeentebestuur van Westerlo heeft een subsidiereglement uitgeschreven dat volgens schepen Kristof Welters (CD&V) mogelijk uniek is voor Vlaanderen. Het reglement ondersteunt initiatieven die de lokale geschiedenis en/of gebeurtenissen in de kijker zetten.

De reglementering is uitgewerkt nadat het bestuur een hulpvraag had ontvangen vanuit deelgemeente Heultje. Een van de meest bekende inwoners van dit dorp is de in 1975 overleden wielrenner Ernest ‘Nestje’ Sterckx. Die is volgens de annalen van de wielersport nog altijd één van de weinige renners die erin slaagde de openingsklassieker Omloop Het Volk, driemaal te winnen. Dat gebeurde in 1952, 1953 en 1956. Ernest heeft ook Parijs-Brussel, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs en de Schaal Sels op zijn palmares staan.

“Een lokale werkgroep heeft nu de koppen bij elkaar gestoken om Ernest Sterckx blijvend te eren met een boek, een monument, enz.”’, weet Welters. “Het nieuwe subsidiereglement creëert een kader om dit soort van initiatieven een éénmalige subsidie te kunnen toekennen.” De toelage bedraagt maximaal 10.000 euro, maar voor er sprake kan zijn van het geven van de steun moet aan een reeks voorwaarden voldaan worden.

Zo moet het project voldoende gedragen worden en is er uiteraard ook eigen inbreng van de aanvragers nodig.” Een tweede initiatief dat wil genieten van de ondersteuning is er momenteel nog niet, maar het reglement is alvast door de gemeenteraad goedgekeurd. (mph)

  

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio