Een honderdtal leerlingen schreef zich dit schooljaar in voor een horecaopleiding in Talentenschool Turnhout. 

Een honderdtal leerlingen schreef zich dit schooljaar in voor een horecaopleiding in Talentenschool Turnhout. © RR

Meer horecaleerlingen: “Passie voor voeding ondanks coronacrisis”

Turnhout -

Na een jarenlange daling stijgt het aantal leerlingen in een secundaire horecaopleiding weer. Talentenschool Turnhout telt deze maand een honderdtal leerlingen Voeding en Horeca, goed voor 10% meer dan vorig schooljaar.

Wouter Adriaensen

De vernieuwde populariteit van de horecaopleidingen blijkt uit een rondvraag van Horeca Forma, de sectorale vormingsorganisatie. Na een daling van bijna 5.900 inschrijvingen in het Nederlandstalig voltijds horeca-onderwijs 10 jaar geleden tot bijna 4.200 twee jaar geleden, werd vorig schooljaar afgesloten met een lichte stijging van 6%. Horeca Forma consulteerde achttien van de 32 secundaire scholen met een studieaanbod horeca in Vlaanderen. In veertien daarvan werd een stijging genoteerd, onder meer in Talentenschool Turnhout.

Herwaardering

Horeca Forma ziet verschillende verklaringen waarom leerlingen en hun ouders weer kiezen voor een opleiding tot kok, kelner of een ander horecaberoep. “Als maatschappij hebben we de waarde van cafés en restaurants herontdekt”, meent directeur Robin Vanderelst. “Voor de lockdown werd horeca als vanzelfsprekend beschouwd. Nu is er meer respect voor de sector en de mensen die zich inzetten voor ons vertier, omdat we het zo lang hebben gemist.”

Daarnaast steeg het aantal werkgevers en dus de werkgelegenheid in de horeca. Zij zetten bovendien meer in op het aantrekken en behouden van personeel. Dat wordt ondersteund door het Vlaamse horeca-onderwijs, dat volgens Horeca Forma tot de Europese top behoort, met onder meer investeringen in praktijkkeukens en de mogelijkheid om via duaal leren kennis te maken met de werkvloer.

Grote vraag

Talentenschool Turnhout groeide dit schooljaar met 7% voorbij de kaap van 1.200 leerlingen. Dat is mede te danken aan de 10% meer inschrijvingen voor de horecaopleiding. “Ondanks de coronacrisis hebben onze leerlingen de passie voor voeding en gastvrijheid niet verloren”, stelt directeur Wesley Wouters vast. “Ook vanuit onze stageplaatsen merken we een grote vraag naar goed opgeleide, creatieve chef-koks en communicatief vaardig zaalpersoneel, naar mensen die vol goesting willen starten in de horeca.”

Tess Schrauwen koos voor Voeding en Horeca om later chef-kok te worden.

Tess Schrauwen koos voor Voeding en Horeca om later chef-kok te worden. © RR

Een van die leerlingen met goesting is Tess Schrauwen. Zij volgt het tweede jaar Restaurant en Keuken. “Vorig jaar heb ik dankzij de talentmodules kunnen proeven van de verschillende studiedomeinen van onze school waaronder Voeding en Horeca, Klassieke talen en STEM-wetenschappen. Tijdens de talentmodule Voeding en Horeca heb ik ontdekt dat ik koken ontzettend leuk vind. Ik wil later dan ook heel graag chef-kok worden en met mijn creativiteit en enthousiasme in de keuken aan de slag gaan.”

Ondanks de voorzichtig positieve tendens rust de horecasector niet op haar lauweren. De hotelscholen en Horeca Forma werkten samen een campagne voor sociale media uit. TikTokker Aaron De Groeve bereidde bijvoorbeeld al een gastronomische versie van ‘compote met worst’.

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio