Rachel is op haar 100 jaar nog rad van tong. 

Rachel is op haar 100 jaar nog rad van tong. © Leo De Nijn

Honderdjarige Rachel: “Het invullen van kruiswoordraadsels houdt mijn geest fit”

Hombeek -

Rachel De Valck wordt woensdag 100 jaar. Dat viert ze in het woonzorgcentrum Paaleyck, in Kapelle-op-den-Bos, een buurgemeente van Hombeek (Mechelen), waar ze decennialang heeft gewoond. “Om positief door het leven te gaan, mag je niet teveel klagen. Mijn geest houd ik fit met kruiswoordraadsels in te vullen”, lacht de kranige eeuweling.

Leo De Nijn

Rachel mag dan een beetje hardhorig zijn, ze is nog rad van tong. Een kwieke eeuweling die tot vorig jaar nog zelfstandig in Hombeek woonde. Maar toen ze thuis was gevallen, nam ze op aanraden van haar huisdokter haar intrek in het woonzorgcentrum Paaleyck.

“Ik voel mij heel goed. Ze verzorgen mij hier prima”, zegt Rachel toen we haar zijn gaan opzoeken. “Ik kleed mij nog steeds zelf aan, want de hulpverleners hebben hier al genoeg werk.”

Rachel trouwde met Jozef De Raes, die in 1995 is overleden. “Mijn man heeft altijd bij de RTT aan het station in Mechelen gewerkt. Na het huishouden ging ik bij mijn kozijn, die kleermaker was op ’t Heike in Hombeek, werken. We hebben een mooi leven gehad en twee dochters op de wereld gezet.”

Vooral positief blijven

Of ze het naar haar zin heeft in de Paaleyck? “Overdag houd ik mij bezig met het invullen van kruiswoordraadsels en woordzoekers. Dat is goed om mijn geest fit te houden. Verder lees ik veel, want dat gaat nog heel goed. De boeken van Aspe heb ik allemaal uitgelezen. Ik kijk ook nog naar het nieuws op televisie want ik wil weten wat er in de wereld gebeurt.”

Hoe het komt dat ze de kaap van de 100 heeft bereikt? “Een mens moet zijn spieren in beweging houden. Toen ik nog thuis woonde, had ik een hometrainer. Die heb ik eens uitgeleend aan iemand en heb hem nooit meer terug gezien. Vroeger waren we veel op stap met wandelclub Flamingo. Maar ik probeer vooral niet te zeuren en alles wat ik nog mag beleven, positief te bekijken. Dan kom je snel, ‘met een dag seffens’ aan de honderd”, besluit de eeuweling. (ldn)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio