Jeroen Franssens en Lukas Jacobs. 

Jeroen Franssens en Lukas Jacobs. © evdw

Podcast gemeente brengt Kalmthoutse portretten

Kalmthout -

In samenwerking met radiodocent en verhalenzoeker Jeroen Franssens start de gemeente een eigen podcast. Elke maand brengt Jeroen Franssens een nieuwe aflevering. Hij toert rond op zijn plooifiets en gaat op zoek naar mensen met een verhaal.

De heidegemeente is gestart met een eigen podcast en is meteen een van de eerste gemeentes in de ruime regio die dat doet. Podcast Kalmthout portretteert gewone mensen, want achter elke Kalmthoutenaar zit een verhaal dat het beluisteren waard is.

Burgemeester Lukas Jacobs: “Communicatie is een speerpunt van ons beleid. Met dit project laten we mensen aan het woord, die vertellen over hun leven en over hun omgeving. Podcasts zijn een zeer geschikt medium om mensen op een aangename manier aan het woord te laten. Hun verhalen worden op een creatieve manier verwerkt tot afleveringen. Als docent radio, podcastmaker én Kalmthoutenaar is Jeroen de geknipte persoon om de klus te klaren.”

Jeroen Franssens : “Ik liep al langer met het idee rond om een eigen magazine te maken met nieuws en reportages over Kalmthout. Dus stapte ik naar de burgemeester. Die toonde me enkele exemplaren van het gemeentelijke magazine “Tussen Hei en Maatjes” en meteen wist ik dat mijn idee al realiteit was geworden. Ons gesprek liep echter verder en zo kwamen we terecht bij het idee van een podcast.”

“Een tiental jaar geleden verhuisde ik naar Kalmthout. Als radiomaker ben ik nieuwsgierig naar verhalen en indrukken. Voor de podcast fiets ik kriskras door Kalmthout. Ik luister naar het relaas van mensen en neem ze mee naar hun favoriete plek. Niets zo fijn om er daarna een radioverhaal uit te puren en fantastisch dat ik dat voor mijn eigen gemeente mag doen”, vindt Jeroen Franssens.

Als radiodocent en radiomaker kent Jeroen Franssens het medium. “Podcasts zitten in de lift. Bij de meeste nieuwe media gaat alles heel vlug en wordt er rap doorgeklikt of weg gescrold. Wie echter een podcast wil beluisteren, moet daar tijd voor maken. Luisteren zit in lift, omdat het precies wat tijd vraagt van de gebruiker. Voor een podcast ga je even rustig zitten en dat is misschien wel de sterkte van dat medium.”

De eerste aflevering is al te beluisteren. Het brengt het verhaal van Elly en Jos Balemans uit Nieuwmoer. Hoewel Jos blijvend letsel overhield na een zware val van het dak, houdt dat hen niet tegen om alles uit het leven te halen. Zo trok het koppel met zijn mobilhome heel Latijns-Amerika door. Ze vertellen anekdotes die doorspekt zijn van optimisme, levenslust en liefde voor Kalmthout natuurlijk.

Elke maand maakt Jeroen Franssens een nieuwe aflevering. De tweede laat Richard Ryssens vrijuit praten over zijn leven als schoolmeester en voetbaltrainer. Net als bij Elly en Jos neemt Jeroen Franssens nu ook Richard Ryssens mee naar een plek in Kalmthout die belangrijk voor hem is of was.

Je kan elk fragment gratis beluisteren via www.kalmthout.be/podcast. Voor de podcast is de gemeente Kalmthout overigens nog op zoek naar mensen die willen meewerken. Ben of ken jij iemand met een aandoenlijk/boeiend/pakkend… verhaal? Laat het weten via info@kalmthout.be. Info : info@kalmthout.be, 03 376 49 00

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio