©  Antwerp Race

Zeilen op de Schelde: Antwerp Race luidt het herfstseizoen in

Met de 33ste Antwerp Race, een zeilrace over de Schelde, wordt 9 oktober het herfstseizoen ingeluid. De race vertrekt vanuit Breskens voor grote zeiljachten en vanuit Terneuzen voor kleinere boten. De finish ligt voor de Rede van Antwerpen ter hoogte van het Zuiderterras en de race mag door iedereen gevaren worden.

Saar Van Olmen

Vorig jaar gooide de coronacrisis nog roet in het eten en moest de Antwerp Race een jaartje worden uitgesteld. Maar dit jaar mag het weer, en de zeilrace is ondertussen al aan zijn 33ste editie toe.

“Het is een zeilrace die heel wat organisatie en overleg vergt”, zegt de organisatie. “De Schelde is immers één van de drukst bevaren rivieren ter wereld en bovendien moeten we rekening houden met het sterke getij op de Westerschelde. Om de race te laten doorgaan, wordt er gebruik gemaakt van springvloed. Zo kunnen alle jachten genieten van een sterke stroming in de goede richting. De springvloed treedt tweemaandelijks op en valt dit jaar op 9 oktober.”

Wat staat er op de planning?

De jachten gaan ‘s morgens rond 9 uur van start in Breskens en Terneuzen. Ze worden begeleid door stijve opblaasbare boten die zorgen voor een veilige oversteek van het drukke vaarwater van de Beneden Zeeschelde. “De gevaarlijkste zones zijn het Nauw van Bath en Hansweert omdat meer dan 100 deelnemers daar tegelijk de drukke vaarroute moeten oversteken.”

Vanaf 14 uur finishen de eerste boten aan de Rede van Antwerpen. “De eindmeet bevindt zich ter hoogte van de voetgangerstunnel aan de kant van de Linkeroever maar de jachten proberen, zo dicht mogelijk tegen de kademuur te varen. Dit levert altijd spectaculaire beelden op”, zegt de organisatie.

Na de race kan je de 100 competitiejachten gaan bewonderen in de jachthaven van Linkeroever. “Bij het binnenvaren in de jachthaven volgen de familieleden en vrienden de deelnemers op aan de dokdeuren. Er zal ook een groot scherm aanwezig zijn waarop beelden tijdens en na de race geprojecteerd zullen worden. De deelnemers en de organisatie hopen op mooi weer en een dragende wind.”

Dit zijn de plekken waar je volgens de organisatie de race het best kan bekijken:

  • De Jachthaven van Antwerpen Linkeroever: "de einmeet is goed te bekijken vanop het terras van het clubhuis. Er wordt daar ter plaatse gezorgd voor sfeer, hapjes en drankjes voor de zeilers, hun fans en het publiek vanaf 14 uur."
  • De Rede van Antwerpen (den blauwe steen ter hoogte van het Zuiderterras)
  • De Palingsteiger aan Sint-Anneke Plage: "Dit is een interessante plaats omdat hier meestal zeilwissels gebeuren. Je kan de jachten van heel dicht zien voorbijzeilen vanaf 14 uur met het hoogtepunt tussen 15 en 16 uur."
  • De dokdeur aan de jachthaven Linkeroever: "Hier zie je de jachten na de wedstrijd één voor één binnenvaren waar ze worden opgewacht door vrienden en familie." 

Meer informatie over de race is te vinden op antwerprace.be.

 

 ©  Antwerp Race

 

 ©  Antwerp Race

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio