Zaal “De Spoed” 

Zaal “De Spoed” © Aesculapia

Petitie over gesloten fuifzalen voor studenten: “Die plekken zijn belangrijk voor ons”

Spoed vzw, de organisatie van geneeskundestudenten die verantwoordelijk is voor zaal De Spoed in het Fort VI van Wilrijk, is een petitie opgestart. De vzw wil tonen aan de Universiteit van Antwerpen dat de zalen het Biokot, De Spoed, de Hagar en de Konijnenpijp belangrijk zijn voor de studenten. “Maar de technische dienst achtte het onmogelijk om de zalen open te houden,” zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit van Antwerpen.

Saar Van Olmen

Vorige week kwam er voor de studenten van de Universiteit Antwerpen Campus Drie Eiken teleurstellend nieuws. Twee weken voor de start van het academiejaar kregen ze namelijk te horen dat hun geliefde feestzalen de Hagar, de Spoed, de Konijnenpijp en het Biokot voorgoed gesloten blijven. Peter De Meyer: “Onderzoeken wijzen uit dat de ventilatie in de zalen niet in orde is. Door specialisten wordt het ook onmogelijk geacht om het ventilatieprobleem op te lossen.”

Nu komt Spoed vzw, de organisatie die verantwoordelijk is voor De Spoed, met een petitie. “Het Fort VI is een enorm belangrijke locatie voor ons”, zegt Xavier Van den Bosch. “Het zijn aangename zalen die goedkoop zijn en niet veel onderhoud vragen.”

Bezorgdheden

Volgens de vzw is het probleem vooral dat het moeilijk zal zijn om op tijd andere goede zalen te vinden. “De luchtkwaliteit is inderdaad belangrijk, we willen dat zeker niet ondermijnen. Maar met onze petitie die ondertussen al (maandagavond red.) door 2.500 mensen ondertekend is tonen we aan dat studenten en oud-studenten het belangrijk vinden dat we een locatie hebben waar we kunnen uitgaan.”

De vzw wil in overleg gaan en stelt bijvoorbeeld voor om toestellen te plaatsen die CO2-waarden kunnen verlagen. “We begrijpen dat dat een grote investering zou zijn, maar de sluiting is naar ons gevoel een beslissing die enorm snel genomen is, zonder overleg met de studenten. Wij hebben geen verslagen gezien en geen experten gesproken, daarom dat het voor enkele studenten moeilijk is om te aanvaarden.” De vzw wist dat de universiteit de luchtkwaliteit ging onderzoeken, maar had niet verwacht dat de zalen meteen zouden sluiten.

Probleem niet op te lossen

Volgens de universiteit is het probleem niet op te lossen. “Het gaat hier om een bijzondere locatie”, zegt woordvoerder van de Universiteit Antwerpen Peter De Meyer. “De zalen liggen in het Fort VI dat niet gebouwd is met de bedoeling om er fuiven te organiseren. Tijdens de coronaperiode kwam luchtkwaliteit trouwens hoog op het lijstje te staan. Het is echt onmogelijk om aan alle eisen van het Koninklijk Besluit te kunnen voldoen. Daarnaast is Fort VI beschermd, en zouden bij eventuele renovaties onderhandelingen moeten gebeuren met onroerend erfgoed.”

De Universiteit Antwerpen zegt dat ze geen risico kan lopen. “We kunnen ons niet permitteren om de zalen te openen en na twee weken te ontdekken dat er een superverspreiding van het virus zou hebben plaatsgevonden. Ook al zijn er veel studenten gevaccineerd.”

De universiteit laat weten dat het in overleg is met de horeca in Wilrijk om toch een alternatief te kunnen vinden voor de studenten. “Er is momenteel nog geen witte rook, maar we voeren wel onderhandelingen.”

Maar de tijd is beperkt. De universiteit wil deze week een oplossing vinden omdat het academiejaar volgende week van start gaat. De studenten maken zich zorgen dat er geen alternatief zal zijn. Aesculapia, de studentenvereniging voor geneeskundestudenten, gaat woensdag in overleg met de universiteit in de zoektocht naar een oplossing.

De Spoed 

De Spoed ©  Aesculapia

De Spoed 

De Spoed ©  Aesculapia

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio