In Mechelen mogen de uitgebreide terrassen heel de winter blijven staan. 

In Mechelen mogen de uitgebreide terrassen heel de winter blijven staan. © Patrick De Roo 

Mechelen laat coronaterrassen deze winter staan, Antwerpen en Turnhout moeten nog beslissen

Antwerpen -

In Mechelen mogen de uitgebreide ‘coronaterrassen’ ook deze winter blijven staan. Ook in Heist-op-den-Berg kregen horecauitbaters toestemming om tot in maart 2022 de uitgebreide terrassen op parkeerplaatsen of het openbaar domein te behouden. In Turnhout en Antwerpen moet nog beslist worden wat er na half- of eind oktober mag blijven staan.

Maaike Floor

“Voor corona wilden we al graag meer terrassen in de stad. Zeker in de winter. Daarom beslisten we eerder om de horeca meer ruimte te geven”, zegt Mechels schepen Economie Greet Geypen (Vld-Groen-m+). De uitgebreide terrassen mogen dus al zeker tot eind maart volgend jaar blijven staan.

Ook in Heist-op-den-Berg is dat het geval. “We verlengen het huidige reglement dus voor de winterterrassen”, zegt schepen van Economie Patrick Feyaerts (Open Vld). “Uitbaters mogen hun terrassen winterproof maken door ze aan drie kanten dicht te maken, wel op voorwaarde dat je er kunt doorkijken voor de verkeersveiligheid.”

In Lier mogen de terrassen tot eind oktober blijven staan, maar maandag werd beslist dat horeca-uitbaters deze winter uitzonderlijk hun zomerterras (niet verdubbeld, maar wel groter dan het normale winterterras) mogen houden en overkappen.

Ook in Geel loopt de vergunning voor de uitgebreide terrassen op het openbaar domein eind oktober af. “Begin november moeten de horecazaken de uitbreidingen verwijderen”, klinkt het bij de stad. “Maar omdat zowel bezoekers, handelaars als horecazaken enthousiast bleken over de terrasuitbreidingen, bekijken we of die de volgende jaren een vervolg kunnen krijgen.”

Normaal moeten ook de zomerterrassen vanaf 16 november worden opgedoekt, maar Geel staat toe dat die tot 28 februari 2022 mogen blijven staan. De reden is onder meer dat de jaarlijkse kermis Palmenmarkt dit jaar een wintereditie krijgt en in december ook het evenement Geel Wintert gepland staat.

“In Puurs-Sint-Amands hebben niet zo veel horecazaken een ruimer terras gezet”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “Daar waar dat wel gebeurde, mogen de grotere terrassen ook na 1 oktober blijven bestaan.

In Bornem bekeek de gemeenteraad eerder al een verlenging van de uitgebreide terrassen. Oorspronkelijk mochten die maar tot eind juli blijven bestaan. “Tijdens de gemeenteraad beslisten we al dat de horecazaken die een tijdelijke uitbreiding van hun terras hebben dat tot eind dit jaar mogen behouden”, zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA)

Parkeerplaatsen vrijmaken

In Antwerpen zijn er meer dan 500 uitgebreide terrassen. Voorlopig mogen die blijven staan tot 15 oktober. Er wordt nog bekeken of dat al dan niet verlengd zal worden. In Mortsel mogen de uitgebreide terrassen nog tot het eind van het jaar blijven staan. In principe geldt vanaf volgend jaar opnieuw de normale terrasvergunning.

Ruim een jaar geleden werkten het stadsbestuur van Turnhout en de lokale horeca een terrasplan uit. Aan drie zijdes van de Grote Markt mochten de stoelen en tafeltjes een veel grotere oppervlakte innemen dan voorheen. “Die regeling blijft nog wel enkele weken behouden”, zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “Een van de komende weken moet we een nieuw besluit nemen. De kans is groot dat het terrasplan ook daarna blijft. Wel gaan we allicht enkele parkeerplaatsen die ingenomen zijn door terrassen opnieuw vrijmaken.”

Ook Herentals moet nog een beslissing nemen over de winterterrassen. “We hebben van verschillende horeca-uitbaters al een verzoek gekregen om hun terrasuitbreidingen te mogen verlengen”, zegt de Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Daarom onderzoeken onze stadsdiensten momenteel wat de mogelijkheden zijn.”

(svh, gdb, ho, cvr, kvro, woad, fisp)