De overstromingen in Wallonië. 

De overstromingen in Wallonië. ©  BELGA

Zandhoven stort voor slachtoffers overstromingen, maar niet via Rode Kruis

Zandhoven -

De gemeente Zandhoven gaat ongeveer 13.000 euro of 1 euro per inwoner storten aan de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië. In de gemeenteraad kozen alle partijen unaniem om die storting niet via het Rode Kruis te doen maar rechtstreeks aan een organisatie of getroffen gemeente ter plekke.

Het schepencollege had de steun al min of meer beslist maar had nog niks gestort, om eerst de gemeenteraad te bevragen. “We weten dat er nog maandenlang financiële hulp nodig zal zijn”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Dus was het geen ramp om twee maanden te wachten tot het gemeenteraad was.”

Schepen Steven Van Staeyen (CD&V) had al rechtstreeks naar de burgemeesters van de zwaarst getroffen gemeenten Theux en Pepinster gebeld, om misschien de storting rechtstreeks naar het OCMW daar te doen of naar een lokale welzijnsorganisatie. Maar voorlopig kreeg Van Staeyen nog niemand aan de lijn. “Moet Steven blijven proberen, of storten we aan het Rode Kruis?”, wou burgemeester Van Hove van de oppositiepartijen weten. Iedereen ging akkoord met de steun van 1 euro per inwoner, maar niet via het Rode Kruis, maar rechtstreeks aan Pepinster of Theux. “Zodat er onderweg niets blijft plakken”, vond raadslid Paul Stulens (Vlaams Belang). ”Vlak na de overstromingen zei het Rode Kruis dat materiaal naar ginder brengen niet nodig was, terwijl we zelf gemerkt hebben dat die materiële steun net wél heel erg gewaardeerd werd door de getroffen burgers.” Ook N-VA en Groen hebben liefst rechtstreekse steun. Schepen Van Staeyen kreeg de opdracht om zijn beste Frans te blijven bovenhalen tot het lukt.  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio