De start van het nieuw schooljaar op 1 september 2021 op de speelplaats van gemeentelijke basisschool ’t Kroontje in Massenhoven.  

De start van het nieuw schooljaar op 1 september 2021 op de speelplaats van gemeentelijke basisschool ’t Kroontje in Massenhoven.  ©  Kevin Verboven

Gemeentelijke basisschool ’t Kroontje krimpt: kleuterklas met slechts vier kindjes

Massenhoven -

Gemeentelijke basisschool ’t Kroontje in Massenhoven krimpt. Zo zitten er maar vier kindjes in de tweede kleuterklas. Raadslid Monique Suls (N-VA) wil weten hoe de gemeente de toekomst van dit dorpsschooltje ziet. “Zolang het kan, willen wij dat ’t Kroontje blijft”, zegt schepen van Onderwijs Mieke Maes (CD&V).

Kristin Matthyssen

Massenhoven is een dorp met weinig nieuwe woningen en bijgevolg weinig jonge gezinnen en nog minder geboorten. “Het is duidelijk dat de bezetting in de gemeentelijke basisschool ’t Kroontje dalend is”, stelt Monique Suls. “In de tweede kleuterklas zitten maar vier leerlingen. In de lagere school zijn er klassen met twintig kinderen, maar net zo goed met acht. Wil de gemeente in Massenhoven overstappen op een systeem van graadklassen en kan er meer publiciteit worden gemaakt om kinderen naar ’t Kroontje te lokken”, vroeg Suls op de jongste gemeenteraad.

Volgens bevoegd schepen Mieke Maes (CD&V) is er een afspraak tussen de basisscholen in Groot-Zandhoven dat ze enkel in hun eigen dorp reclame maken. “We willen wel blijven ijveren voor het gemeenteschooltje van Massenhoven”, zegt Maes. “De kinderen uit de tweede kleuterklas zitten nu samen met de kinderen uit de derde kleuterklas. Wij blijven impulsen geven dat er meer leerlingen bijkomen. Er zijn nog geen echte graadklassen in de lagere school. Het eerste en tweede leerjaar zitten wel een halve dag samen. We gaan dat jaar na jaar bekijken.”

Hoe de gemeente zal reageren als dat kleuterklasje van vier kindjes binnen een kleine twee jaar naar het eerste studiejaar gaat? “In Massenhoven merken wij in de lagere school wel een zij-instroom van ouders van omliggende dorpen die bewust voor de lagere school van Massenhoven kiezen, omdat ze weten dat hun kinderen daar in kleine klassen terechtkomen”, zegt Maes. “We zijn er dus gerust in dat die vier kleuters in het eerste leerjaar extra vriendjes en vriendinnetjes krijgen.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio