©  BELGA

Treinen botsen jaarlijks zo’n 13 keer op een voetganger

Antwerpen -

Het Belgische spoor kent sinds 2019 jaarlijks zo’n dertien persoonsongevallen met grote hinder. Naast het leed voor het slachtoffer en de nabestaanden brengen die ook heel wat vertraging en afgeschafte treinen met zich mee.

Christoph Meeussen

Veel uitleg willen vervoersmaatschappij NMBS en spoorwegbeheerder Infrabel niet kwijt over persoonsongevallen, om kopieergedrag te vermijden. Infrabel publiceert online wel gegevens over de belangrijkste spoorincidenten met minimaal 1.000 vertragingsminuten.

Sinds 2019 telde de spoorwegbeheerder in ons land 288 incidenten, door slecht weer, vandalisme, een IT-storing of een persoonsongeval. Die zorgden sinds 2019 voor 637.414 vertragingsminuten en net geen 14.000 afgeschafte treinen. Zo’n dertien keer per jaar is er sprake van een persoonsongeval. In totaal waren er 37 en ze veroorzaakten samen zo’n 82.000 vertragingsminuten en 2.222 afgeschafte treinen.

In regio Antwerpen gaat het op drie jaar tijd om acht incidenten, in Bouwel, Lier, Mechelen-Nekkerspoel, Nijlen en Sint-Katelijne-Waver en drie in Duffel.

Treinbestuurder

Recente cijfers zijn er niet, maar in 2018 bleek dat treinbestuurders gemiddeld één keer per vier jaar worden geconfronteerd met een wanhopige spoorloper. Hun honderden tonnen zware trein krijgen ze helaas nooit op tijd gestopt. Als bestuurder kun je in zo’n geval ­enkel claxonneren, en blijven claxonneren. In de hoop dat de ­persoon opnieuw bij zijn verstand komt, zo getuigde een treinbestuurder. De machinisten krijgen na een ongeval meteen psychologische begeleiding, al durven sommigen nooit meer in een cabine te stappen.

Spoorwegspecialist Herman Welter maakte zelf ooit een persoonsongeval mee, nabij Namen. “Dat werd voortreffelijk opgevangen, waarbij de treinbegeleider zich geregeld liet zien en de reizigers goed informeerde”, zegt hij. “Voor hen is het dikwijls gewoon wachten tot het parket aankomt. Maar die aanrijtijd kan sterk variëren. Niet altijd, maar soms kunnen de reizigers uitstappen om naar een nabijgelegen perron of vervangbus te stappen. Voor de nabestaanden is er, naast het leed, ook nog de factuur. De kosten kunnen oplopen, zeker wanneer internationale treinen zijn vertraagd en er met vervangbussen wordt gewerkt.”

Van 2019 tot nu: 


  • 37 persoonsongevallen
  • 82.074 vertragingsminuten
  • 2.222 afgeschafte treinen  
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER