Basisschool Heilig-Hartcollege uit Heist-op-den-Berg ontving 1305 euro. Daarmee gaat de school duikelrekken installeren. 

Basisschool Heilig-Hartcollege uit Heist-op-den-Berg ontving 1305 euro. Daarmee gaat de school duikelrekken installeren. © IOK Afvalbeheer

Duurzame inspanningen leveren Kempense scholen en verenigingen beloning op

Heist-op-den-Berg, regio -

124 Kempense scholen en verenigingen namen vorig jaar deel aan Operatie Proper, een project van Mooimakers in samenwerking met IOK Afvalbeheer en de deelnemende gemeenten. De kandidaten die sloegen in hun actieplan, mogen nu onderling een recordsom van 79.299 euro verdelen voor hun duurzame inspanningen. In Heist-op-den-Berg deden twaalf scholen mee, waaronder basisschool Heilig-Hartcollege.

Kristof Van Rompaey

Operatie Proper beloont scholen en verenigingen voor hun acties rond openbare netheid. Basisschool Heilig-Hartcollege nam voor het eerst deel en slaagde met glans. “De leerlingen hielden de speelplaats proper, onze leerlingenraad was afvalpolitie”, vertelt juf Jennifer. “Op onze speelplaats staan alleen gft-containers, want onze school werkt uitsluitend met herbruikbare brood- en koekendozen en drinkflessen. Er is dus geen papiertje te bespeuren.”

“Tijdens corona was het wel moeilijk om buiten de schoolmuren op te ruimen”, vult de juf aan. “We zochten daarom naar alternatieven. Zo zamelden we onder andere oude gsm‘s, batterijen en inktpatronen in. Ook tijdens de lessen ging er uiteraard aandacht naar het thema, zowel bij de kleuters als in de lagere school.”

Met twaalf inschrijvingen voor Operatie Proper was Heist-op-den-Berg samen met Nijlen koploper wat deelnemersaantallen in de Kempen betreft. Intussen schreef basisschool Heilig-Hartcollege zich al opnieuw in. “We hebben nu een opruimschema op school. Via een beurtrol gaan de kinderen nu ook de schoolomgeving proper houden. De kleuters zorgen voor de Heilig-Hartstraat, de grotere kinderen voor de Biekorfstraat”, zegt Juf Jennifer.

De twaalf deelnemende scholen uit Heist-op-den-berg sloegen allemaal in hun actieplan.

De twaalf deelnemende scholen uit Heist-op-den-berg sloegen allemaal in hun actieplan. © rr

Waar de centen naartoe gaan, werd democratisch beslist. “De leerlingenraad deed een rondvraag”, zegt de juf. “Uit de voorstellen die daaruit voortvloeiden, is een top drie opgemaakt. Daarna volgde er weer een rondvraag. Uiteindelijk kozen de leerlingen voor duikelrekken op de speelplaats, een soort van rekstokken waar ze rond kunnen draaien.”

De andere scholen in Heist-op-den-Berg deden dit jaar ook extra hun best. Allemaal brachten ze hun actieplan tot een goed einde. Ze ontvingen daarvoor een cheque uit handen van schepen van Klimaat, Milieu en Duurzaamheid Sarah Wouters (Groen). Scholen en verenigingen die willen deelnemen aan de editie van 2021-2022 kunnen zich nog tot 31 oktober inschrijven.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio