
Martine, vorige week voor haar barak aan de Royerssluis. — © ATV
Bekende frietbarak aan Royerssluis verdwijnt niet, maar verhuist: “Blij dat we nog even kunnen doorgaan”
Frituur Royerssluis verdwijnt dan toch niet. Zeven jaar lang bleven uitbaters Martine en Marc in het ongewisse over de toekomst van hun frituur. “Maar we kunnen dan toch blijven voortbestaan.” En dat op een nieuwe locatie, iets verderop aan een van de werven van de Oosterweelwerken.
Samen met de frituur aan de voetgangerstunnel op Linkeroever is Frituur Royerssluis de laatste echte frietbarak van Antwerpen. De zaak bestaat al sinds de jaren zestig en is gelegen naast de Royerssluis aan het Noordkasteel. Ruim 13 jaar staan Martine Van den Broeck (58) en Marc Jondral (59) aan de frietketels. Zeven jaar daarvan leefde het koppel in onzekerheid toen duidelijk werd dat hun geliefde barak moest wijken voor de uitbreiding van de Royerssluis.
“De werken aan de sluis werden telkens uitgesteld. Onze concessie werd daardoor elke keer nog maar met een maand verlengd in plaats van met de gebruikelijke drie jaar”, vertelt Martine. “Op een bepaald moment wilden we onze frituur overdragen. We hadden zelfs een aanbod gekregen maar dat is niet doorgegaan omwille van die korte concessies. Niemand wil je zaak op die manier overnemen.”
En dus werkte het koppel verder. Maar nu komt er dan toch beweging in het verhaal en zouden de werken aan de Royerssluis dit najaar starten. Daarbij komt dat er in de omgeving ook werken voor de Oosterweelverbinding gepland zijn. Gevolg: tegen 1 oktober moet de barak van Martine en Marc weg. Afgelopen vrijdag bakten ze hun laatste frietjes aan de Royerssluis.

Martine. — © Jan Van der Perre
Nieuwe locatie
Maar verdwijnen zal hun frituur niet, klinkt het opgelucht. “We kunnen terecht op een nieuwe locatie, op nog geen vijf minuten fietsen van waar onze barak nu staat. En dat voor minimum vier jaar”, vertelt Martine. Het plekje ligt aan het toekomstige werfdorp van Lantis, vlak bij de fabriek van de Roufs Group aan de Noordkasteelbrug. “Er is nog niets getekend, maar ik denk niet dat Lantis nu nog zal terugkrabbelen”, zegt Martine. “We verwachten snel een telefoontje om samen de werf te bezoeken.”
De kosten voor de verhuis van hun barak, zal het koppel zelf moeten dragen. En dat heeft wel wat voeten in de aarde. “Daarvoor moeten we uitzonderlijk vervoer regelen. Geen idee hoeveel ons dat zal kosten.”
Het koppel hoopt tegen half oktober weer van start te gaan. Bang om klanten te verliezen hebben ze niet. “Ons vast cliënteel bestaat voornamelijk uit havenarbeiders. Voor hen zullen we nu iets dichter op de weg liggen. En we zullen er normaal gezien ook klanten bij krijgen wanneer de Oosterweelwerken van start gaan. We zijn vooral blij dat we nog even kunnen doordoen. Want we zijn nog wat te jong om met pensioen te gaan.” Eén ding staat wel vast: “Als wij ermee stoppen, dan houdt het op voor de barak.”
CITTA
GUILLAUME. Het is maar wat je normaal vindt
Guillaume Van der Stighelen observeert wekelijks voor citta de dingen en mensen die voorbijgaan …
Nutteloze borden van A : "Zakdoekje leggen, niemand zeggen"
Semi-professioneel onnozelaar Kamiel De Bruyne (30) plaatst wekelijks een nieuw Nutteloos Bordje …
CULICOLUMN. Wrijf de cacao uit je ogen
De smakelijke avonturen van allesproever Marlies Beckers.