©  Shutterstock

Europese peren nog steeds niet welkom in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft het verbod op de invoer van Europese voedingsproducten met een jaar verlengd tot 31 december 2022, zo blijkt uit een decreet dat maandag is gepubliceerd.

dvtBron: Belga

Rusland voerde het verbod op de import van zuivelproducten, vlees, fruit en groenten uit de Europese Unie in augustus 2014 in als reactie op de westerse sancties tegen Rusland in het kader van het conflict in Oekraïne.

Sindsdien verlengen beide partijen de sancties keer op keer. Poetin verklaarde al enkele keren dat het importverbod ook helpt om de eigen voedselproductie te verbeteren en minder afhankelijk te zijn van het buitenland. Het verbod treft naast de EU ook de VS, Canada, Australië en Oekraïne.

Ondanks het importverbod belanden vele producten uit het westen via omwegen en smokkel toch op de Russische markt. Erg gegeerd zijn Franse en Italiaanse kazen. Daar hebben liefhebbers in Moskou veel geld voor over. Om de zwarte markt te ontraden, lieten de autoriteiten al tonnen illegale voedingsproducten vernietigen.

Russische consumenten klagen ook over de hoge prijzen en de wisselende kwaliteit van de binnenlandse levensmiddelen. De uitschakeling van buitenlandse concurrentie heeft er volgens experts toe geleid dat er monopolies zijn ontstaan en de prijzen voor Russische levensmiddelen stijgen.